Parijs: 26 gewonden bij rellen om hervorming arbeidswet

Het gaat om zes demonstranten en twintig leden van de Franse oproerpolitie.

De Franse oproerpolitie zette dinsdag traangas in.
De Franse oproerpolitie zette dinsdag traangas in. Foto: Jacky Naegelen / Reuters

Bij massale protesten in Parijs tegen de flexibilisering van de arbeidswetgeving zijn dinsdag 26 mensen gewond geraakt. Het gaat om zes demonstranten en twintig leden van de Franse veiligheidstroepen, zo melden de Franse autoriteiten volgens persbureau AFP.

21 mensen werden gearresteerd tijdens de demonstratie, die door vakbonden was voorbereid en rond 13.30 uur begon op het Place d’Italie. Tienduizenden mensen kwamen met bussen aan. Honderden betogers bekogelden de politie met flessen en stenen. De politie zette hierop traangas in.

De demonstratie begon op het Place d’Italie:

In Frankrijk wordt al weken geprotesteerd tegen een omstreden wet voor de flexibilisering van de arbeidswetgeving. De Franse regering drukte de wet per decreet door. Tegenstanders van de wet zijn vooral boos dat onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden en werktijden bij bedrijven voorrang gaan krijgen in een sector. Daarmee wordt de vakbond buitenspel gezet en gaan werknemers binnen een sector met elkaar concurreren, vinden de radicale vakbonden CGT, Force Ouvière en Sud.

In heel Frankrijk waren eerder protesten gepland: onder meer het personeel van staatsspoorwegmaatschappij SNCF en taxichauffeurs staakten en zelfs de Eiffeltoren werd gesloten omdat volgens medewerkers de veiligheid niet kon worden gewaarborgd.