Oud-Kamerlid Ali Lazrak (68) overleden

Van 2002 tot 2004 was Lazrak, die als gastarbeider uit Marokko naar Nederland was gekomen, lid van de SP-fractie.

Foto ANP / Evert-Jan Daniels

In een ziekenhuis in de Marokkaanse stad Tanger is afgelopen nacht oud-Tweede Kamerlid Ali Lazrak (68) overleden. Van 2002 tot 2004 was Lazrak, die begin jaren zeventig als gastarbeider uit Marokko naar Nederland was gekomen, lid van de SP-fractie.

Nadat Lazrak had geweigerd om een deel van zijn salaris aan de SP over te maken, zoals de partij van SP-politici vraagt, werd hij uit de fractie gezet en ging tot 2006 door als de ‘Groep Lazrak’. In die periode viel hij vooral op omdat hij zelden in Tweede Kamer was.

Vóór zijn politieke carrière was Lazrak fabrieksarbeider en later radiomaker. Hij maakte programma’s voor Marokkanen in Nederland, in hun eigen taal, waarin hij probeerde om hun vooroordelen weg te nemen over onder meer homoseksualiteit. Hij riep Marokkaanse ouders ook op om hun kinderen op zwemles te doen. Na zijn politieke werk richtte hij een radiostation op in Marokko, hij was ook nog eigenaar van een restaurant in Gran Canaria. Lazrak overleed aan longkanker.

    • Petra de Koning