Ook de Heeren van Oranje naar huis

EK-blog De zeventien Heeren van Oranje hadden hun reis naar Frankrijk al geboekt in de overtuiging dat het oranje voetbalelftal zich wel zou plaatsen. Dat gebeurde niet. De Heeren reisden toch af.

De Heeren van Oranje in Parijs, bij de bus 'bekend in binnen- en buitenland'.
De Heeren van Oranje in Parijs, bij de bus 'bekend in binnen- en buitenland'. Heeren van Oranje

Het is niet de beste tijd voor Oranje-supporters, helemaal niet het smaldeel dat ook nog voor FC Twente is. “Kort samengevat: nee, niet echt”, zegt woordvoerder Bouko Kroon van de Heeren van Oranje.

Lees ook: Een eerder blog dat we schreven over het vijfsterrenhotel van de Engelsen.

Toch al geboekt

Nadat de ploeg van bondscoach Danny Blind in september en oktober de EK-kwalificatie verpestte, stond het Bornse gezelschap de Heeren van Oranje voor de vraag: en wij? “We kwamen bij elkaar en zeiden: laten we toch maar een paar dagen gaan. Ons hotel, in Lille, hadden we die zomer toch al geboekt.”
De zeventien (vastgelegd is dat het er nooit meer mogen zijn) gingen dus, met hun bus “welke in binnen- en buitenland zeer bekend is”, aldus de Heeren.
En dus waren ze erbij, een beetje. Knokpartijen in Lille rond Duitsland – Oekraïne. Niet als deelnemer. Het Ierse volksfeest in Parijs rond de Moulin Rouge waar de mannen in Oranje opgingen in de groene massa. Daar wel als deelnemer. “Een enorme puinhoop, maar gemoedelijk zoals altijd met die Ieren”, zegt Kroon. Een tikkeltje meewarig benaderd, als supporters die er eigenlijk niet horen te zijn, “maar altijd positief”.

De bittere realiteit

Het was een mooi weekend. Thuis keren ze terug naar de bittere realiteit. “Het grote gros bij ons is supporter van FC Twente”, de club die in bange afwachting van het oordeel van de beroepscommissie van de KNVB de dagen telt. Ja diezelfde KNVB die, volgens Kroon, “helemaal niet gereageerd heeft” op de actie van de Heeren om toch naar het EK te gaan. “Niets gehoord, niet op ons persbericht, niet op onze email. Beetje flauw.”
Dat wil hij nog even gezegd hebben. Tukkers en de KNVB, dat loopt even helemaal niet lekker.