NRC tipt: Frankrijk - Albanië

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? NRC geeft elke dag een tip. Vandaag: Frankrijk – Albanië, vooral om te kijken of Dimitri Payet nu wel de Albanese muur kan breken.

Illustratie Pepijn Barnard

In tranen ging hij van het veld. Dimitri Payet, dé man van de wedstrijd Frankrijk – Roemenië. Met een assist en een goal hielp hij het nerveuze Frankrijk door de openingswedstrijd van het EK.

Om die tranen te begrijpen moeten we terug naar 13 juni 2015. Frankrijk speelt als gastland enkel oefenwedstrijden, Albanië is de sparringpartner deze keer. Het hele Franse team speelt een draak van een wedstrijd, en vooral Dimitri Payet krijgt de schuld. De aanvaller wil met elk balcontact iets beslissends doen, maar tegen Albanië is de vorm er niet. In de rust wordt hij gewisseld voor Paul Pogba. Voorlopig heeft bondscoach Didier Deschamps Payet niet meer nodig.

Twee weken later maakt Payet de overstap van Olympique Marseille naar West Ham United. In zijn eerste seizoen in de Premier League maakt Payet negen doelpunten en geeft hij twaalf assists. Toch duurt het lang voordat Deschamps hem weer oproept, tot frustraties van Payet. “Onrechtvaardig, ik begrijp niet wat hij van me verwacht,” zegt hij in oktober over Deschamps tegen de Franse krant L’Equipe.

Het duurt uiteindelijk tot maart voordat Payet weer opgenomen wordt in het Franse elftal. Na sterke wedstrijden tegen Nederland en Rusland kan Deschamps niet meer om hem heen. Payet gaat mee naar het EK.

Lees ook: Merci, Dimitri

Tijdens de openingswedstrijd tegen Roemenië was zijn zucht naar heldendom goed te zien. Constant zocht Payet weer naar beslissende momenten. Bij de 1-0 legde hij de bal panklaar op het hoofd van Olivier Giroud, de 2-0 schoot hij vlak voor tijd prachtig in de winkelhaak van het doel. Verder gaf hij ook nog acht passes waaruit een kans ontstond. Na de publiekswissel in blessuretijd kwamen de tranen. “Aan het begin van dit seizoen had ik nooit gedacht dat ik hier zou staan,” zei hij later tegen de pers.

Nu, een jaar later treft Frankrijk vanavond wederom Albanië. Een ploeg waar lastig doorheen te breken is, zelfs tegen tien man kwam Zwitserland niet verder dan 1-0. Kan Payet dit keer slagen waar hij een jaar geleden nog faalde?

Letten op:

Frankrijk: Olivier Giroud, de houterige spits is impopulair bij het Franse publiek. Toch heeft hij bij Frankrijk een buitengewoon moyenne. Dit jaar vijf doelpunten in vijf interlands voor Giroud.

Albanië: Elseid Hysaj, de 22-jarige rechtsback kreeg tegen Zwitserland de aanvoerdersband na de rode kaart voor Lorik Cana. Hij maakte indruk bij Napoli afgelopen seizoen.

    • Diederik Huffels