Moord op politieman en vrouw ‘is terreurdaad’

Frankrijk Terreureenheden doden dader van aanslag in Frans stadje.

Speciale troepen van de Franse politie, de RAID, bestormden maandagavond de woning waar de gijzeling plaatsvond.
Speciale troepen van de Franse politie, de RAID, bestormden maandagavond de woning waar de gijzeling plaatsvond. Foto Matthieu Alexandre/ AFP

De moord op een politiecommandant en zijn vrouw, maandagnacht even ten westen van Parijs, is „een onmiskenbaar terroristische daad”. Dat zei de Franse president François Hollande vanmorgen.

De door antiterreureenheden gedode dader, de 25-jarige Larossi Abballa, is een eerder voor betrokkenheid bij de rekrutering van jihadisten veroordeelde Fransman van 25 jaar oud. Hij zou tegenover de politie en op Facebook trouw hebben gezworen aan terreurorganisatie Islamitische Staat. De persdienst van IS heeft de daad in de nacht opgeëist.

De aanval had plaats in een rustige buitenwijk van het stadje Magnanville, op zo’n zestig kilometer van de Franse hoofdstad. Toen politiecommandant Jean-Baptiste Salvaing (42), plaatsvervangend korpschef in het nabijgelegen Les Mureaux, rond negen uur thuis kwam van zijn werk, werd hij voor zijn deur met negen messteken om het leven gebracht.

Vanuit het huis van de politieman en zijn vrouw plaatste dader foto's van de slachtoffers online

De dader hield hierna in het huis de partner en het driejarig zoontje van de agent gegijzeld. Onderhandelingen liepen volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken op niets uit, waarna antiterreureenheden het huis bestormden. Binnen vonden zij de vrouw, die als administratief medewerker ook voor de politie werkte, met een „snijwond in de hals”. Het zoontje was fysiek ongedeerd.

Abballa is een bekende van de politie. Hij werd in 2011 veroordeeld voor diefstal, heling en geweld en kreeg in 2013 drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor zijn rol bij een netwerk dat jihadisten voor training naar Pakistan en Afghanistan stuurde. Abballa had volgens oud-terreuronderzoeker Marc Trévidic destijds een „ondergeschikte rol”. Hij zou zelf niet zijn afgereisd. Het „wemelt in islamistendossiers van onvoorspelbare, veinzende gozers zoals hij”, zei Trédivic tegen Le Figaro. Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken benadrukte dat de politieagenten al langer in het vizier van IS zijn. Sinds vorig jaar mogen agenten hun dienstwapen mee naar huis nemen.

Drie maanden geleden opende Abballa in Mantes-La-Jolie een nachtelijke bezorgdienst voor maaltijden en broodjes, ‘Dr. Food’ geheten. De Facebookpagina van het eenmansbedrijf getuigt van grote ambities. Hij plaatste er filmpjes op om aan te tonen hoe vers zijn broodjes waren en meldde trots waar flyers van zijn zaak te vinden zijn. „Met als doel aan een steeds meer eisende clientèle tegemoet te komen stellen we onze kennis tot uw beschikking”, schreef hij.

Op zijn persoonlijke Facebookpagina was Abballa de laatste weken in de ban van alle mogelijke complottheorieën. Maandag nog plaatste hij een bericht dat moest aantonen dat in het logo van het EK voetbal symbolen van de vrijmetselarij verborgen zitten. De pagina is dinsdag uit de lucht gehaald. Vanuit het huis in Magnanville zette hij foto’s online van zijn slachtoffers en een filmpje waarin hij zegt namens IS te opereren. „We hebben sjeik Adnani positief geantwoord”, zegt hij daarop volgens de Franse jihadexpert David Thomson. Abou Mohammed al-Adnani is een van de leidende IS-figuren. „Het EK wordt een kerkhof”, vervolgde hij.