Geen m&m’s meer voor de Zweden

None

Als u dol bent op m&m’s dan moet u deze zomer niet op vakantie naar Zweden, want daar zijn deze gekleurde chocolaatjes sinds kort niet meer verkrijgbaar. Op 2 juni verbood de rechter in Stockholm de verkoop van m&m’s. Volgens de rechter lijkt het merk, dat eigendom is van Mars, te veel op het M-logo dat concurrent Kraft gebruikt voor de snoepjes van het merk Marabou.

De kwestie kent een lange geschiedenis. Al vroeg in de jaren 80 botsten beide chocoladegiganten over deze merken in Scandinavië. Kraft bezit daar de oudste rechten: het M-merk wordt al sinds 1957 op de Zweedse markt verkocht. In 1989 sloten de partijen een deal, waarin bepaald werd dat Mars zijn m&m’s niet in Scandinavië op de markt zou brengen. Deze overeenkomst liep af in 1998. Na een vergeefse poging het M-merk van Kraft te kopen, besloot Mars in 2009 de m&m’s toch in Zweden te introduceren.

Sindsdien zijn de bedrijven verwikkeld in een verwoede juridische strijd, die nu in het voordeel van Kraft is beslist. Mars moet voor 30 juni beslissen of het in beroep gaat bij de hoogste Zweedse rechter.

    • Bas Kist