Meer loterijen worden toegelaten in Nederland

De toezichthouder kondigt drastische verandering van het loterijstelsel aan na uitspraak van de rechter.

In Nederland worden meer loterijen toegelaten.
In Nederland worden meer loterijen toegelaten. Foto Istock

De Kansspelautoriteit (Ksa) neemt de vergunningaanvraag van internetloterij Lottovate in behandeling. Dat betekent een einde aan het beleid van maximaal vier goededoelenloterijen in Nederland. Dat heeft de Ksa maandag bekendgemaakt.

Met het besluit neemt de Ksa het loterijsysteem drastisch op de schop en toont de toezichthouder zich ongevoelig voor de lobby van gevestigde loterijen en hun benificiënten. Zij pleitten er al lange tijd voor om het huidige loterijstelsel intact te houden en geen nieuwe spelers toe te laten.

Nederland telt nu vier goededoelen loterijen. Naast de Samenwerkende Non-profit Loterijen (van onder andere Jantje Beton) zijn dat de drie loterijen uit de koker van het bedrijf Novamedia van zakenman Boudewijn Poelmann: de Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij.

Lottovate is de Nederlandse tak van het Britse Zeal, dat internetloterijen in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Noorwegen exploiteert. Het wil ook in Nederland een loterij en vroeg daarom in 2014 een vergunning aan.

Met een beroep op het kabinetsbeleid weigerde de Ksa die aanvraag te behandelen. Ondertussen verlengde zij wél onderhands de vergunning voor de gevestigde loterijen, ondanks dat de Raad van State in 2011 oordeelde dat iedereen moet kunnen meedingen naar vergunningen. Lottovate tekende bezwaar aan en belandde zo bij de rechter. Die gaf het bedrijf in mei gelijk en oordeelde dat de Ksa de in 2014 ingediende aanvraag van Lottovate ten onrechte niet in behandeling nam. En dat uit de Wet op de kansspelen niet blijkt dat het aantal loterijvergunningen beperkt moet blijven tot vier.

De Ksa maakte maandag bekend dat het niet tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaat en de aanvraag in behandeling zal nemen. Zij benadrukte dat ook andere bedrijven een vergunning voor een goededoelenloterij mogen aanvragen. Voorwaarde is dat zij net als de bestaande loterijen 50 procent van de inleg aan goede doelen afdragen.

Directeur Marieke van Schaik van de Postcode Loterij vreest niettemin de effecten van meer deelnemers op de markt: „Via de loterijen gaat nu jaarlijks 750 miljoen euro naar goede doelen, cultuur, sport en de schatkist. Dat is een uniek non-profit loterijstelsel en dat moeten we behouden.” Ze stelt dat het van groot belang is dat ook nieuwe vergunningen alleen naar non-profitorganisaties gaan. Lottovate is dat volgens haar niet.

Het ministerie van Justitie stelt dat de kabinetsplannen voor hervorming van de loterijmarkt „in een versnelling komen”. Aanvankelijk was de bedoeling het beleid aan te passen na de legalisatie van internetgokken. Maar de wet daartoe moet nog behandeld worden.

Binnenkort komt Justitie met nieuwe beleidsregels waarmee loterijen kunnen worden beoordeeld op basis van onder andere maatschappelijk profiel.