Martien Hunnik vrijgesproken in zaak rond ‘showbizzmoord’

Hunnik werd in 1984 veroordeeld voor de moord op platenbaas Bart van der Laar en zat acht jaar vast.

Martien Hunnik (l) verlaat de rechtbank met zijn partner.
Martien Hunnik (l) verlaat de rechtbank met zijn partner. Foto: ANP/Marten van Dijl

Martien Hunnik is vrijgesproken in de zaak rond de ‘showbizzmoord’ uit 1981. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Haag dinsdag. Hunnik werd in 1984 veroordeeld voor de moord op de platenproducer Bart van der Laar, maar de Hoge Raad bepaalde vorig jaar dat de zaak moest worden heropend.

Vorige maand vroeg het Openbaar Ministerie de rechtbank om vrijspraak voor Hunnik in de geruchtmakende zaak. Volgens het OM was de verklaring waarin Hunnik de moord bekende niet langer geloofwaardig. Onderzoek wees uit dat hij de neiging had om feiten te verdraaien en verhalen te verzinnen. De Hoge Raad oordeelde dat als dit bekend was geweest tijdens de eerste rechtszaak, Hunnik waarschijnlijk was vrijgesproken.

Lees een interview met Martien Hunnik uit 2005 terug: Ze móésten die zaak rondkrijgen.

Showbizzmoord

Op 10 november 1981 werd platenproducer Bart van der Laar met een schotwond in zijn hoofd gevonden in zijn woning in Hilversum. Hij overleed drie dagen later. Hij was de producer van bekende artiesten en bands als Babe, Luv, Corry Konings en Benny Neyman.

Hunnik, die korte tijd een seksuele relatie had met Van der Laar, werd na een bekentenis veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. Later trok hij zijn verklaring in. Hij zat acht jaar onterecht vast en stond gedurende die tijd onder behandeling.

Omdat de zaak verjaard is, kan het OM niet op zoek naar nieuwe mogelijke daders. Hierdoor kunnen drie personen die in nieuwe getuigenverklaringen werden genoemd niet worden vervolgd. Een van hen is al overleden.