Librije in top-50 van beste restaurants ter wereld

Het restaurant in Zwolle is genoteerd op plaats 38 op de lijst met de 50 beste restaurants ter wereld.

Jonnie Boer bij zijn restaurant De Librije.
Jonnie Boer bij zijn restaurant De Librije. ANP / Kippa Robin van Lonkhuijsen

De Librije in Zwolle heeft een enorme sprong gemaakt op de Britse lijst The World’s 50 Best Restaurants. Viel het restaurant in Zwolle vorig jaar nog buiten de top-50 (plaats 71), dit jaar staat het op plaats 38. Het is niet de eerste keer dat het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer op de lijst staat. In 2014 behaalde het zijn hoogste notering: de 29e plaats.

Het beste restaurant van de wereld is het Italiaanse Osteria Francescana. Het restaurant uit Modena, dat vorig jaar op de tweede plek stond, stoot het Spaanse El Celler de Can Roca van de troon. Het Deense Noma, dat in 2010, 2011, 2012 en 2014 op nummer één stond, is gezakt naar plaats 5.

Hollands trots

De Librije is niet de enige Nederlandse inbreng in de lijst. De Zeeuwse kok Richard Ekkebus haalde met restaurant Amber uit Hong Kong plaats 20.
Sergio Herman staat op plaats 54 van de lijst die eigenlijk een top-100 is met The Jane, zijn restaurant in Antwerpen.

Dé lijst?

De lijst begon als onderdeel van het Britse blad Restaurant als tegenreactie op de traditionele restaurantgidsen, zoals de Michelingids, die volgens het Britse blad niet meer van deze tijd is. The World’s 50 Best Restaurants wordt als een belangrijke culinaire graadmeter gezien.

Top 10

1: Osteria Francescana, Modena, Italië
2: El Celler de Can Roca, Girona, Spanje
3: Eleven Madison Park, New York, Verenigde Staten
4: Central, Lima, Peru
5: Noma, Kopenhagen, Denemarken
6: Mirazur, Menton, Frankrijk
7: Mugaritz, San Sebastian, Spanje
8: Narisawa, Tokio, Japan
9: Steirereck, Wenen, Oostenrijk
10: Asador Etxebarri, Axpe, Spanje