Koeman nieuwe trainer van Engelse subtopper Everton

Ronald Koeman tekent voor drie jaar bij Everton. De club uit Liverpool betaalt een afkoopsom van ongeveer 6,4 miljoen euro aan Southampton.

Ronald Koeman was in de afgelopen jaar twee coach van Southampton.
Ronald Koeman was in de afgelopen jaar twee coach van Southampton. Foto Paul Childs/ Reuters

De Nederlandse coach Ronald Koeman maakt een overstap van Southampton naar Everton. Hij tekent voor drie jaar bij de club uit Liverpool, zo laten beide clubs weten. Ook assistenttrainer en broer Erwin Koeman en fitnesstrainer Jan Kluitenberg maken de overstap naar Goodison Park.

De clubs uit de Premier League bereikten vorige week al een akkoord over een afkoopsom voor Koeman, die nog één jaar onder contract stond bij de ‘Saints’. Volgens SKY Sports betaalt Everton omgerekend ongeveer 6,4 miljoen euro aan Southampton.

Succesvolle periode als trainer bij Southampton

In de afgelopen twee jaar als coach van Southampton heeft Koeman veel krediet opgebouwd in de Engelse voetbalcompetitie. Met verzorgd en aanvallend voetbal, met een drietal spelers uit de Nederlandse competitie- Tadic, Pellè en Clasie-, lootste hij de club naar Europees voetbal. In 2014 eindigde Southampton als zevende en afgelopen seizoen zelfs als zesde, kort achter topclub Manchester United.

Bij Everton volgt Koeman de ontslagen Spaanse trainer Roberto Martinez op. Hij moest vertrekken vanwege teleurstellende resulaten. De club uit Liverpool, normaal gesproken een subtopper, eindigde afgelopen seizoen als elfde in de Premier League.

‘The Blues’ presenteert vol trots op Twitter de lange erelijst van Koeman als speler en trainer.

Twitter avatar Everton Everton GRAPHIC: Here’s new #EFC boss @ronaldkoeman‘s career as a player and a manager in facts and figures. #WelcomeRonald https://t.co/hOfZWlaLUG

‘Koeman stond bovenaan lijstje’

Voorzitter Bill Kenwright laat op de website van de club weten dat Koeman bovenaan de lijst stond als trainer van Everton. Koeman zegt dat hij zeer verheugd is dat hij aan de slag mag bij een club “met een grote historie en veel ambitie”. In de jaren tachtig won de club uit Liverpool twee landstitels en de Europacup II met sterspelers als Gary Lineker en Peter Reid.

Van de Iraanse clubeigenaar Farhad Moshiri krijgt Koeman een raint transferbudget waarmee hij Everton mag versterken voor komend seizoen.

Na het ontslag van Louis van Gaal als trainer van Manchester United is Ronald Koeman de enige Nederlandse trainer in de Premier League.