Russische hooligan filmt vechtpartijen Marseille met body cam

Terrassen worden vernield en flesjes vliegen in het rond. Een op de grond liggende Engelse supporter krijgt schoppen.

Foto YouTube

Twee witte benen die uit een groen-wit gestreepte zwembroek steken en door de straten van de Franse stad Marseille rennen. Gespierde armen, met de handen meestal tot vuisten gebald. Een zwarte schaduw die een dreigende houding aanneemt. Meer zien we niet van de Russische relschopper die de hoofdrol speelt in het filmpje dat gisteravond op YouTube verscheen.

Met een body cam op zijn borst filmt de hooligan de vernielingen die hij, zijn landgenoten en Engelse supporters aanrichten in Marseille, afgelopen zaterdag voor de EK-wedstrijd Rusland-Engeland.

We volgen hem terwijl hij door de zonovergoten stad rent. Om hem heen jongens met capuchons op, blote bovenlichamen en stoelen in de aanslag. Het filmpje begint vrij rustig, maar wordt naar mate die vordert steeds grimmiger.

De Russische hooligans bestormen een plein, slopen een terras en schoppen een man die weerloos op de grond ligt. Ze komen een groep Engelse supporters tegen en dagen die uit. Een Russische hooligan krijgt een klap op zijn kop en valt bewusteloos neer.

Een screenshot van het filmpje. Tekst gaat verder onder foto.
Rusland2

Hardcore Henry

De beelden doen denken aan Hardcore Henry, de Russische actiefilm die dit jaar in de Nederlandse bioscopen verscheen. Een film die je meemaakt vanuit de ogen van de hoofdpersoon die verzeild raakt in extreem gewelddadige vecht- en schietpartijen.

Maar een speelfilm, dus. Het filmpje op YouTube is echt. De rellen hebben dan ook echte consequenties gehad: inmiddels zitten er 43 Russische supporters vast voor de gewelddadigheden in Marseille. Ook naar 48 Britse supporters wordt momenteel gezocht. Het Russische elftal heeft een boete gekregen en wordt definitief geschorst bij nog meer voetbalgeweld van zijn supporters.

Of het genoeg is om de Russen en Engelsen te stoppen, zal woensdag en donderdag blijken. Morgen spelen de Russen tegen Slowakije, donderdag treden de Engelsen aan tegen Wales.

Het filmpje van de Russische hooligan: