Kamer poogt weer vrede te brengen

Stemming van de dag

Voor of tegen Israël? De Tweede Kamer zet het motiewapen in.

None

Dialoog tussen doven

Even fel als voorspelbaar. Zo verloopt al sinds jaar en dag het debat in de Tweede Kamer over het conflict in het Midden-Oosten. De overeenkomst tussen wat er in het Midden-Oosten gebeurt en wat er in Den Haag over wordt gezegd, is dat in beide gevallen van enige beweging nauwelijks sprake lijkt: een dialoog tussen doven. Wie het debat in de Kamer aanhoort over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, waant zich in het conflict zelf, aldus een veelgehoorde constatering.

Zeg het met moties

Het maakt de animo aan het Binnenhof niet minder om te debatteren over ‘het MOVP’, zoals de echte kenners zeggen – het Midden-Oosten Vredes Proces. Afgelopen weken was het weer raak. Met als gevolg dat de Tweede Kamer deze dinsdag over niet minder dan vijftien moties kan stemmen. Moties die voor het overgrote deel zijn ontraden door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Hij ziet niet in hoe deze uitspraken van de Kamer op enige manier effectief zouden kunnen zijn.

En het dispuut is daar

De meeste moties zijn overigens een afgeleide van dat conflict. Het gaat om de zogeheten etikettering van producten die uit de door Israël bezette Palestijnse gebieden afkomstig zijn. De aanduiding Produce of Israel op bijvoorbeeld fruit is dan onjuist, stelde de Europese Commissie al jaren geleden. Om het vervolgens aan de lidstaten over te laten hiernaar te handelen.

Ziehier de basis voor het dispuut dat de Tweede Kamer nu alweer vier jaar bezighoudt. De critici van Israël, veelal de linkse partijen, vinden dat het dit land verboden moet worden producten uit de bezette gebieden te voorzien van zo’n sticker. De vrienden van Israël, te vinden bij rechts, stellen dat dit een impliciete boycot is en zijn tegen verboden.

De uiteenlopende standpunten staan in de vele moties. Met nu al één zekere uitkomst: het Midden-Oostenconflict zal na de stemming erover wederom niet zijn opgelost.

    • Mark Kranenburg