Chez Benali

Culinaire series schieten als paddestoelen uit de grond bij de publieke omroep. Niet alleen op NPO 3, waar hele avonden worden vrijgemaakt voor programm’s over voedsel, maar ook op NPO 2. Zo begint vanavond Chez Benali een zesdelige serie waarin een ‘culinair-historische ontdekkingsreis’ door Marokko wordt gemaakt. Schrijver Abdelkader Benali – die in 2003 de Libris Literatuurprijs won – reist hierin samen met zijn vrouw en pasgeboren dochter door Marokko. Tijdens hun trip praten ze met mensen over de Marokkaanse keuken. Benali : „Wanneer je met mensen praat over eten, gaat het snel over hun passies. Want eten roept nou eenmaal prachtige herinneringen aan bijzondere momenten op”.

Per aflevering staat een gerecht centraal. In de eerste is dat arganolie, ook wel het ‘vloeibare goud van Marokko’ genoemd. De olie is een gewild ingrediënt voor voeding en cosmetica. We bezoeken het achterland van de havenstad Agadir, de enige plek ter wereld waar de arganboom groeit. De boom wordt echter bedreigd door geiten die alles kaal vreten en door de oprukkende woestijn.