In gesprek met albino’s over stigma’s en stereotypes

Albino’s worden nog altijd gediscrimineerd en zijn slachtoffer van geweld. Al Jazeera ging in gesprek met albino’s uit de VS, Canada en Zuid-Afrika en gaf kijkers de kans hun vragen te stellen.

Nog steeds bestaat er veel onbegrip over albinisme. Mensen met de aandoening zijn vaak het slachtoffer van discriminatie. In sommige Afrikaanse landen, in Malawi en Tanzania bijvoorbeeld, vrezen albino’s voor hun leven. Ze worden aangevallen en vermoord, omdat hun lichaamsdelen volgens mythes veel geld op kunnen leveren. In Hollywoodfilms worden albino’s vaak neergezet als kwaadaardig; ook in Westerse cultuur rust er een groot stigma op albinisme.

Wereldwijd is ongeveer een op de 20.000 mensen albino. Dat houdt in dat het lichaam geen pigment kan aanmaken. Vooral rondom het Victoriameer in Afrika komt de erfelijke aandoening veel voor.

Wereld Albinismedag

Door Wereld Albinismedag hopen de Verenigde Naties meer bewustzijn over albinisme te creëren. In december 2014 verklaarde de VN Veiligheidsraad dat 13 juni vanaf 2015 Wereld Albinismedag zou zijn. Het thema van dit jaar was Change the Myth about Albinism, en het voornaamste doel was om mythes omtrent albinisme te ontkrachten en stereotypes weg te nemen.

Naar aanleiding van Wereld Albinismedag zond Al Jazeera gisteren een programma uit waarin met mensen met albinisme gebeld werden en kijkers live commentaar konden geven en vragen konden stellen. Het resultaat is een openhartig gesprek over stereotypes omtrent albinisme en persoonlijke ervaringen. Zo sprak een jonge vrouw, die nu als model werkt, over hoe het was om op te groeien met albinisme in The Bronx, “where I was the lightest thing on the block.”

Bekijk de uitzending: