In Belgische media moet vooral De Bruyne het ontgelden

De media in België sparen het elftal niet na de 2-0 nederlaag tegen Italië. Het is “tijd voor bezinning”, maar de toon blijft voorzichtig positief. Het toernooi is nog niet verloren.

Kevin de Bruyne, de sterspeler van het Belgische elftal, loopt teleurgesteld weg na de nederlaag tegen Italië.
Kevin de Bruyne, de sterspeler van het Belgische elftal, loopt teleurgesteld weg na de nederlaag tegen Italië. Foto Kai Pfaffenbach/ Reuters.

België geldt als een serieuze kanshebber voor de titel van het Europees Kampioenschap in Frankrijk. Met sterspelers als Kevin De Bruyne, Eden Hazard en keeper Thibaut Courtois heeft het elftal van de zuiderburen een van de sterkste ploegen. Maar tijdens de eerste wedstrijd tegen Italië (0-2) leek het elftal bevangen door zenuwen, vooral de eerste helft speelde het elftal - met een verdediging vol met oud-Ajacieden- belabberd.

De Belgische media halen dan ook hard uit naar de ondermaatste prestatie. “Tijd voor bezinning”, zo kopt Het Laatste Nieuws.

Twitter avatar HLN Het Laatste Nieuws voorpagina - TIJD VOOR BEZINNING (#BEL)

Het Laatste Nieuws digitaal lezen? https://t.co/2d3IZnx0dr https://t.co/PbY8vuLxYj

In een analyse in het Laatste Nieuws schrijft Stephan Keygnaert dat het elftal geen idee had hoe ze bij het doel van de Italiaanse keeper Buffon moesten komen.

“Controle hád de ploeg - dat vond Italië niet erg, hoor -, maar hoe de Duivels aan kansen wilden geraken, was niet meteen duidelijk. Ja, de blonde kruin van Fellaini zoeken, dat had het kleinste kind kunnen bedenken. En voorts?”

Ook voetbalcommentator Peter Vandenbempt van de VRT haalt hard uit naar het elftal.

“België leek niet klaar voor de wedstrijd. Het engagement, de grinta, de overtuiging, de strijd, de lust… dat heb ik allemaal gemist bij de Rode Duivels”.

Harde kritiek op sterspeler De Bruyne

In de Belgische media is er vooral harde kritiek op sterspeler De Bruyne van de Engelse topclub Manchester City. Hij speelde ondermaats, zo geeft ook coach Marc Wilmots aan in De Standaard.

“Ik weet ook niet hoe het komt dat hij zo slecht speelde. Misschien is hij moe. Op training deed hij het de voorbije dagen alvast niet onaardig”.

Toch blijft Wilmots redelijk positief, “het was niet allemaal negatief”. Voordeel is dat het elftal niet gaat zweven.

Twitter avatar destandaard De Standaard Wilmots: “Goed dat iedereen in België terug met de voetjes op de grond staat” https://t.co/9OhTYtZcIn #destandaard https://t.co/tLrZfaflGQ

Ook de Belgische media zien nog wel lichtpuntjes. Het Laatste Nieuws noemt vijf redenen waarom de nederlaag nog niet zo’n drama is. Want een ‘gewond dier is ook gevaarlijk’ en met een verwijzing naar het kampioenselftal van Nederland: ‘Oranje verloor de openingsmatch op het EK van 1988’.