Het eeuwige rockleven

Vanavond geeft Bruce Springsteen (66) met zijn E Street Band een concert op het Malieveld in Den Haag. Vijf redenen waarom hij 43 jaar na zijn debuutalbum nog altijd in de kracht van zijn rockleven is.

1. Hij heeft een enorm repertoire paraat

Bruce Springsteen (66) begint zijn concerten op The River 2016 Tour meestal met een of twee akoestische nummers achter de piano. Dat kan ‘Does This Bus Stop At 82nd Street?’ zijn van zijn debuutalbum uit 1973, maar ook het titelnummer van zijn meest recente album High Hopes.

Verzoekjes uit het publiek om obscure outtakes van ‘The River’ worden gehonoreerd, net als het zelden gespeelde ‘I’ll Work For Your Love’ dat hem in het Londense Wembleystadion voor het blok plaatste toen hij het intro tweemaal verkeerd speelde. Om vervolgens een perfecte soloversie af te leveren.

2. Hij put kracht uit grote verliezen

Na de dood van toetsenman Danny Federici in 2008 en saxofonist Clarence Clemons in 2011 liet Springsteen zijn E Street Band voortbestaan met vervangers Charles Giordano en Jake Clemons, de 36-jarige neef van de betreurde oom Clarence. Met Soozie Tyrell op viool naast de oude garde is de E Street Band krachtiger dan ooit en houden ze het met gemak drie en een half uur vol op het podium. Bij deze tour van 75 optredens betekend dat bijna 16.000 minuten podiumtijd voor The Boss. ‘The Big Man’ Clarence Clemons eerde hij in 2014 bij de Rock & Roll Hall of Fame als „de sound en de soul van de E Street Band”. Sound en soul leven voort in de nieuwe bezetting.

3. Hij eert de pophistorie

‘Boom Boom’ van John Lee Hooker en ‘Shout’ van de Isley Brothers staan al langer op zijn liverepertoire, als eerbetoon aan zijn blues- en soulinspiraties. Op deze tour neemt Springsteen het op zich om onmiddellijk te reageren op de dood van pophelden. Op de openingsavond in Pittsburgh speelde hij ‘Rebel Rebel’ van David Bowie, na het verhaal hoe hij in 1973 met de Greyhoundbus naar Philadelphia was gereisd om Bowie te ontmoeten bij de opname van ‘Young Americans’. In Brooklyn begon hij met ‘Purple Rain’, twee dagen na het overlijden van Prince. In Chicago speelde hij ‘Take It Easy’ als tribuut aan de daags daarvoor gestorven Glenn Frey.

4. Hij is voorvechter van homorechten

Het concert van 10 april in Greensboro werd afgelast nadat in North Carolina de HB2-wet was aangenomen. De zogenaamde ‘Bathroom Bill’ verbiedt het gebruik van toiletten en kleedkamers door personen die niet het juiste geboortecertificaat hebben voor de aangegeven sekse. Springsteen vatte de wet op als discrimatie tegen LGTB’s (Lesbian, Gay, Transgender and Bisexual) en weigerde op te treden. Zijn voorbeeld werd gevolgd door Ringo Starr, Ani DiFranco, Pearl Jam en Maroon 5.

5. Zijn setlist is nooit saai

Nadat hij op de Amerikaanse tak van zijn tour het hele The River-album speelde, komt Springsteen daarvan terug met een brede repertoirekeus. Net als bij de Magic-toer uit 2007 speelt hij verzoeknummers die hem op kartonnen bordjes of zelfs complete schilderijen worden aangereikt. Bij ‘I Wanna Marry You’ haalt hij geliefden het podium op die elkaar een aanzoek willen doen en eind mei liet hij zich in Manchester zelfs verleiden tot een voorbarig ‘Santa Claus Is Coming To Town’. Het hielp dat de man als kerstman verkleed was. Voor wie op het Malieveld om een idee verlegen zit: misschien dat een brandweerman hem tot ‘I’m On Fire’ kan bewegen.