Geen straffen voor schade van 2,7 miljard

De Rotterdamse rechtbank heeft geen toestemming gegeven om bankiers te verhoren in het strafproces rond corporatie Vestia.

None

De hoofdverdachten in het derivatenschandaal rond Vestia, kasbeheerder Marcel de V. en tussenpersoon Arjan G., worden niet bestraft voor de totale schade van 2,7 miljard euro. De exacte schade van de vele risicovolle derivaten (renteverzekeringen) die zij afsloten, is moeilijk te bepalen, zei de rechter maandag. Indien Marcel de V. en Arjan G. schuldig worden bevonden, worden zij alleen gestraft voor de 20 miljoen die ze stiekem als provisie verdienden. Ze worden beiden verdacht van omkoping, witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte.

Vestia ging in 2012 bijna ten onder aan miljardenspeculatie met exotische producten. Arjan G. van adviesbureau Fifa Finance heeft bekend dat hij Vestia’s kasbeheerder Marcel de V. jarenlang heimelijk de helft van de provisie doorbetaalde die hij als tussenpersoon kreeg van banken. Het onschadelijk maken en afkopen van de derivaten kostte uiteindelijk zo’n 2,7 miljard euro, bleek tijdens een parlementaire enquête in 2014.

De advocaat van Arjan G. vroeg de rechtbank vorige week om ruim vijftig getuigen te verhoren, onder wie topbankiers van Deutsche Bank, City, BNP Paribas, Sociéte Générale en Fortis. Hiermee wil Arjan G. aantonen dat de bankiers verantwoordelijk zijn voor de risicovolle producten. Maar omdat de schade niet meeweegt in de strafmaat, ziet de rechter geen reden om al deze bankiers op te roepen.

De enige bankier die in het strafproces nog gehoord gaat worden is Clive Banks, een voormalig bankier van de Franse bank BNP Paribas in Londen. Banks heeft mogelijk meineed gepleegd: tijdens een eerder verhoor in Londen heeft hij verklaard dat hij Vestia heeft geïnformeerd over de provisiebetalingen aan Arjan G. Oud-directeur Erik Staal van Vestia heeft dit tijdens een verhoor stellig ontkend.

Het Openbaar Ministerie wilde niet dat de bankiers moesten getuigen, om de zaak vier jaar na dato niet te vertragen. Om dit te voorkomen heeft het OM zelfs vorige week een deel van de tenlastelegging over de rol van de bankiers geschrapt.

Uiteindelijk gaf de rechter alleen toestemming voor het verhoren van een handvol betrokkenen, zoals twee oud-compagnons van Arjan G. en zijn ex-echtgenote die alle drie ook verdachte zijn. De advocaat van Arjan G. had ook verzocht om oud-minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en andere toezichthouders te verhoren, eveneens vergeefs.

Het strafproces wordt naar verwachting volgend jaar hervat.

    • Eppo König