Franse jihadist doodt politieman en diens vriendin

De dader werd door een politie-eenheid gedood. Hij zou handelen uit naam van Islamitische Staat.

Speciale troepen van de Franse politie, de RAID, bestormden maandagavond de woning waar de gijzeling plaatsvond. Zij vonden het lichaam van de vrouw van de agent. Hun driejarig zoontje bleef ongedeed.
Speciale troepen van de Franse politie, de RAID, bestormden maandagavond de woning waar de gijzeling plaatsvond. Zij vonden het lichaam van de vrouw van de agent. Hun driejarig zoontje bleef ongedeed. Foto Matthieu Alexandre/ AFP ALEXANDRE

In de Franse plaats Magnanville, ten noordwesten van Parijs, heeft een man op maandagavond via meerdere messteken een politiecommandant doodgestoken. De dader, een jihadist die vanaf 2013 tweeënhalf jaar gevangen heeft gezeten, nam daarop de familie van de agent in hun woning in gijzeling. In het huis werden schoten en explosies gehoord, de speciale politie-eenheid RAID bestormde het huis, probeerde tevergeefs met de dader te onderhandelen en schoot hem uiteindelijk dood.

Zij vonden in de woning het levenloze lichaam van de vrouw. Hun driejarig zoontje bleef ongedeerd, zo meldt de Franse krant Le Figaro.

De dader zou, zo laat een Franse functionaris die betrokken is bij het onderzoek weten aan persbureau AP, een video hebben gemaakt tijdens de aanval. Deze heeft hij geplaatst Facebook Live. Zijn account is intussen opgeschort.

Ingelaste bijeenkomst Elysée

De Franse president François Hollande heeft de “afschuwelijke daad sterk veroordeeld”. Uitgebreid onderzoek zal het motief achter de moorden moeten aantonen, aldus Hollande. Tijdens een ingelaste bijeenkomst op dinsdagochtend op het Elysée bespraken de president, premier Manuel Valls, de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en Jean-Jacques Urvoas, de minister van Justitie, de steekpartij en de gijzeling.

Voorafgaand de bespreking uitte premier Valls via Twitter zijn solidariteit met alle politieagenten in het land.

Twitter avatar manuelvalls Manuel Valls Magnanville : solidarité de toute la Nation aux policiers. Refuser la peur, combattre le terrorisme.

Na afloop van de bijeenkomst noemde Cazeneuve de steekpartij een “abjecte daad van terrorisme”. De minister van Binnenlandse Zaken noemde verder de dreiging van terorisme:

“groot in Frankrijk, groot in Europa en groot in de westelijke wereld zoals zichtbaar was in de afgelopen 48 uur in de Verenigde Staten”.

Volgens Canzeneuve is de Franse overheid goed gemobiliseerd om weerstand te bieden tegen deze dreiging. Sinds begin dit jaar zijn er meer dan honderd verdachte personen gearresteerd. Vanwege het Europees Kampioenschap voetbal zijn er verscherpte veiligheidsmaatregelen in Frankrijk.

Dader handelde uit naam van IS

De dader zou volgens Franse media uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben gehandeld. Volgens ooggetuigen zou hij “Allahu akbar” (Allah is groot) hebben geroepen. De daad is opgeëist door Islamitische Staat, zo meldt de terreurbeweging via haar persagentschap Amaq.

IS eiste zondag ook de verantwoordelijkheid op van de schietpartij in de homonachtclub Pulse in Orlando, waar negenenveertig doden vielen. Er lijkt hierbij een patroon te zijn waarbij IS sympathisanten aanmoedigt om op eigen houtje aanslagen te plegen en ze daarna op te eisen, zo schrijft buitenlandredacteur Toon Beemsterboer.

“Het voordeel van lone wolves is dat er geen directe link is met de organisatie. Dit voorkomt ontdekking in een tijd van grootschalige surveillance. Het is voor opsporingsdiensten namelijk enorm moeilijk om dit type aanslagplegers tijdig te identificeren, aangezien ze geen banden hebben met extremistische groepen die in de gaten worden gehouden.”

Lees ook de analyse van Toon Beemsterboer over de strategie van Islamitische Staat: Uit naam van IS, niet dóór IS

Achtergrond dader en slachtoffers Magnanville

De omgekomen politieman is de 42-jarige Jean-Baptiste Salvaing. Hij was commandant van het korps Les Mureaux. Salvaing was in burger en op weg naar zijn huis toen hij negen keer werd gestoken. Zijn vriendin werkte als secretaresse bij de politie.

De dader is, volgens de Franse televisiezender BFMTV, de 25-jarige Larossi Abballa die in het nabijgelegen Mantes-la-Jolie woonde. Hij was een bekende van de politie vanwege een aantal diefstallen. Aballa werd in 2013 - samen met zes andere jihadisten, veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan hij tweederde heeft uitgezeten vanwege het ronselen en de voorbereiding van een jihadistische reis in het grensgebied Afghanistan-Pakistan.

Het is nog onduidelijk of de dader zijn slachtoffers doelbewust had uitgekozen.

Het dorpje Magnanville, 57 kilometer ten noordwesten van Parijs