Franse jihadist wilde journalisten en rappers vermoorden

Ook zwoer de verdachte drie weken geleden trouw aan IS-leider al-Baghdadi.

François Molins, openbaar aanklager van Parijs, tijdens de persconferentie dinsdag.
François Molins, openbaar aanklager van Parijs, tijdens de persconferentie dinsdag. Foto François Guillot / AFP

De Franse jihadist die maandagavond een politieagent en diens vriendin doodstak had een zwarte lijst met mogelijke doelwitten, onder wie beroemdheden, rappers, politici en politiemedewerkers. Dat heeft François Molins, de procureur van Parijs, dinsdag gezegd tijdens een persconferentie.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas In huis Abballa is een lijst gevonden met volgens de procureur mogelijke doelwitten: privéadressen van “beroemdheden, rappers, journalisten”

De lijst werd aangetroffen tijdens een huiszoeking bij de verdachte, Larossi Abballa. De procureur noemde tijdens de briefing geen specifieke namen die op het overzicht zouden staan. Er zouden drie mensen zijn verhoord in verband met de zaak.

Ook werd gezegd dat de verdachte drie weken geleden trouw gezworen had aan Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfverklaarde “kalief” van terreurgroep Islamitische Staat. Hij zou hebben beloofd “ongelovigen samen met hun families in hun huizen te vermoorden”. Eerder op de dag werd de terreurdaad al opgeëist door IS.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Abballa werd afgeluisterd, maar uit niets bleek dat hij tot actie zou overgaan, zei procureur Molins. Hij zwoor 3 weken terug trouw aan IS.

Geen aanwijzingen

Abballa werd door de Franse autoriteiten afgeluisterd, bevestigde Molins. Uit niets zou echter gebleken hebben dat hij voornemens zou zijn een aanval uit te voeren. Abballa stak eerst een politiecommandant dood en nam daarna zijn gezin in gijzeling. Daarbij vermoordde de verdachte de vrouw van de agent. Hun driejarige zoontje werd ongemoeid gelaten.

Abballa werd gisteren gedood door de Franse politie-eenheid RAID. Er werd geprobeerd met hem te onderhandelen, maar toen dit op niets uitliep, werd besloten tot de aanval over te gaan. De aanval had plaats in het dorpje Magnanville, 57 kilometer ten noordwesten van Parijs.

De verdachte plaatste dinsdag een twaalf minuten durende video op Facebook, op het moment dat de politie voor het huis stond waar de gijzeling plaatsvond. Molins gaf geen details over de inhoud van het filmpje. Het Facebook-account van Abballa werd dinsdag offline gehaald.

Aanval homoclub Orlando

IS eiste zondag ook de verantwoordelijkheid op voor de schietpartij in de homonachtclub Pulse in Orlando, waar 49 doden vielen. Er lijkt hierbij een patroon te zijn waarbij IS sympathisanten aanmoedigt om op eigen houtje aanslagen te plegen en ze daarna op te eisen, zo schrijft NRC-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer:

“Het voordeel van lone wolves is dat er geen directe link is met de organisatie. Dit voorkomt ontdekking in een tijd van grootschalige surveillance. Het is voor opsporingsdiensten namelijk enorm moeilijk om dit type aanslagplegers tijdig te identificeren, aangezien ze geen banden hebben met extremistische groepen die in de gaten worden gehouden.”

Abballa was een bekende van de politie vanwege een aantal diefstallen. Hij werd in 2013 samen met zes andere jihadisten veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan hij tweederde heeft uitgezeten vanwege het ronselen en de voorbereiding van een jihadistische reis in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan.