FIOD arresteert notarissen voor faillissementsfraude

De arrestaties waren in het kader van een onderzoek naar onder meer oplichting en valsheid in geschrifte.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De FIOD, de financiële opsporingsdienst van de Belastingdienst, heeft dinsdag vijf verdachten aangehouden in een onderzoek naar faillissementsfraude. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Naast faillissementsfraude worden de personen verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting.

De fiscale opsporingsdienst deed invallen in Hengelo, Purmerend, Leersum en Almere. Ze kwamen de fraude op het spoor door een tip van een Zwolse curator. Onder de vijf verdachten bevinden zich drie notarissen. Bij de invallen zijn op verschillende plekken administraties in beslag genomen.

Volgens het OM speelden de vijf verdachten een rol bij een “groot aantal faillissementen”. Zij begeleidden bedrijven waarmee het slecht ging naar een faillissement, maar door het handelen van de verdachten werden de schulden van deze ondernemingen niet betaald.

Aandelenoverdracht

Ook zegt het OM dat de verdachten betrokken zijn geweest bij de overdracht van de aandelen van die bedrijven. De kopers van deze aandelen waren vermoedelijk ‘katvangers’: in ruil voor een beloning, zetten zij de bedrijven na een faillissement op hun naam. Het OM verdenkt de (kandidaat-)notarissen ervan deze fraude te hebben gefaciliteerd.