Engelse voetbalbond uit zorgen over veiligheid

Voorzitter Greg Dyke noemt de veiligheidssituatie in een brief aan de UEFA “onacceptabel”.

Franse ordepolitie in Marseille afgelopen zaterdag, daags na rellen in de Oude Haven.
Franse ordepolitie in Marseille afgelopen zaterdag, daags na rellen in de Oude Haven. Foto: Laurent Cipriani / AP

De Engelse voetbalbond FA maakt zich ernstige zorgen over de veiligheid rondom het stadion van Lens. In een brief aan de UEFA, die in handen is van persbureau AFP, noemt de FA de veiligheidssituatie “onacceptabel”.

De zorgen van de Engelse voetbalbond volgen op de rellen van afgelopen weekend in Marseille, waarbij zowel Russische en Engelse voetbalfans betrokken waren. In de brief bekritiseert FA-voorzitter Greg Dyke de manier waarop stewards de situatie in Marseille moesten beveiligen. Dyke vraagt de UEFA om te zorgen voor een betere beveiliging.

“We willen u vragen de autoriteiten in Lille en Lens zo snel mogelijk bijeen te laten komen om zeker te stellen dat er een gecoördineerd en effectief plan ligt.”

Na de wedstrijd tussen Engeland en Rusland, die op de valreep in een 1-1 gelijkspel eindigde, bestormden Russische supporters het Engelse vak. Ook waren er fakkels en ander vuurwerk aanwezig in de stadions - een vuurpijl belandde in een vak waar ook kinderen zaten te kijken. Voor en na de wedstrijd raakten Britten en Russen slaags in de Oude Haven.

Dinsdag lieten de Franse autoriteiten weten dat een groep van 29 Russische hooligans die zich afgelopen weekend schuldig heeft gemaakt aan geweld het land uit wordt gezet. Dat meldt persbureau AFP. De autoriteiten zien hen als een bedreiging van de openbare orde. Het hoofd van een Russische supportersvereniging sprak tegenover persbureau Reuters van bijna vijftig fans die Frankrijk uit gezet zouden worden.

Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING Group of Russian football fans to be escorted from France: authorities

Lens in opperste staat van paraatheid

Donderdag speelt Engeland in Lens de groepswedstrijd tegen Wales; een risicowedstrijd die ook wel wordt omschreven als ‘The Battle of Britain’. Redacteur Fabian van der Poll schreef over de risicowedstrijd in Lens:

“De 35.000 fans die Stade Felix Bollaert zullen bevolken, zijn het probleem niet. Wel het geschatte aantal van 70.000 andere Britten dat van plan is zonder kaartje naar Lens te gaan. Alsof pakweg Coevorden of Castricum plots ruimte moet bieden aan een legioen van 100.000 man, allen dorstig en vol adrenaline.”

In Lens houden de autoriteiten na het weekend rekening met het ergste. Het is donderdag verboden om de wedstrijd uit te zenden op grote schermen, fans zonder kaartje wordt met klem geadviseerd om in het nabijgelegen Lille te gaan kijken. Een bijkomend probleem is dat uitgerekend Rusland daar een dag eerder tegen Slowakije speelt.

De Franse autoriteiten reageerden op de onlusten in Marseille door extra politiebeveiliging en het uitbreiden van een alcoholverbod: op wedstrijddagen wordt de verkoop van alcohol rondom stadions en fanzones aan banden gelegd.