EU gaat marine inzetten om wapensmokkel bij Libië tegen te gaan

De taak van de schepen is illegale wapens te onderscheppen die op weg zijn naar het Noord-Afrikaanse land.

Foto AFP/ Thierry Charlier

De Europese Unie (EU) gaat marineschepen inzetten om illegale wapensmokkel die plaatsvindt voor de Libische kust te bestrijden. Dat heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) dinsdagavond unaniem besloten. De taak van de schepen is illegale wapens te onderscheppen die op weg zijn naar het Noord-Afrikaanse land, dat momenteel geteisterd wordt door geweld en conflict.

De resolutie die aangenomen werd in de Veiligheidsraad was opgesteld door Groot-Brittannië. Het betekent dat schepen die momenteel onderdeel uitmaken van Operatie Sophia - waarvan het doel is de mensensmokkel op de Middellandse Zee te bestrijden - nu ook ingezet worden om voor de Libische kust te patrouilleren. Hiermee tracht de EU de Libische ‘eenheidsregering’ bij te staan in zijn strijd tegen onder meer terreurbeweging Islamitische Staat (IS). IS is daar aanwezig in kuststad Sirte, dat het vorig jaar wist te veroveren.

Er zijn naast de Libische eenheidsregering die door de EU gesteund wordt nog twee andere regeringen die om de macht strijden. “Deze situatie is het gevolg van de verkiezingen van 2014″, schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer eerder:

“Het uittredende parlement, dat gedomineerd werd door moslimfundamentalisten, weigerde zich bij de verkiezingsuitslag neer te leggen. Samen met de machtige milities uit Misrata grepen ze de macht in Tripoli en vormden ze een regering. Het nieuwe parlement en de nieuwe regering, die worden gedomineerd door liberalen en federalisten die meer autonomie willen voor het oosten, weken noodgedwongen uit naar het oosten.”