EU-ambassadeur in Turkije stapt op

Habers vertrek komt een maand nadat hij door Ankara op het matje werd geroepen vanwege kritiek op het vluchtelingenakkoord.

De EU-ambassadeur in Turkije is na minder dan een jaar op zijn post te hebben gezeten dinsdag opgestapt. Dat meldt een medewerker van de diplomatieke missie aan persbureau Reuters. De reden voor het ontslag van Hansjörg Haber werd niet gegeven.

Habers vertrek komt een maand nadat hij op het matje werd geroepen door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat gebeurde nadat hij zich kritisch had uitgelaten over de vluchtelingendeal die de Europese Unie in maart met Ankara sloot. Turkije is geen onbekend terrein voor Haber: hij werkte van 1993 tot 1996 als Duitse diplomaat in het land.

De diplomaat die het ontslag bekendmaakte aan Reuters kon hier verder geen details over geven, maar gaf slechts aan dat Habers motivaties niet persoonlijk van aard waren. “Wij verkeren niet in een positie om de reden toe te lichten”, aldus de medewerker. Ook de Europese Commissie heeft vooralsnog niet op de berichtgeving gereageerd.

Gespannen verhoudingen

Het opstappen van Haber komt op een moment dat de betrekkingen tussen Europa en Ankara gespannen zijn. Brussel wil koste wat kost het vluchtelingenakkoord in stand houden, waarin is afgesproken dat Turkije vluchtelingen ervan weerhoudt Europa te bereiken. In ruil daarvoor kunnen Turken makkelijker naar de EU reizen en kan Ankara geld tegemoet zien.

Maar de EU maakt zich ook zorgen om de mensenrechtensituatie in Turkije. Sinds het beklinken van de deal is het beleid van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog repressiever geworden. Zo worden journalisten in het land vervolgd, ligt de vrijheid van meningsuiting onder vuur en worden Koerdische steden en dorpen hevig onder vuur genomen door het Turkse leger.