Elektronicaketen Scheer en Foppen failliet

Voor alle 475 medewerkers is ontslag aangevraagd. De winkels blijven voorlopig nog open.

Foto via website Scheer en Foppen.

De elektronicaketen Scheer en Foppen is failliet verklaard door de rechter. Dat hebben de curatoren verklaard in een persbericht. Het gaat om 56 winkels in het midden, noorden en oosten van Nederland. Voor alle 475 medewerkers is ontslag aangevraagd.

De winkels blijven voorlopig nog open, zo laten de curatoren weten. Het personeel wordt op dinsdagavond geïnformeerd over de gang van zaken. Het UWV is aanwezig bij deze bijeenkomst.

Failliet komt niet onverwachts

Het failliet van de vijftig jaar oude familieonderneming, die begin jaren zestig werd opgericht door Aart Foppen, komt niet onverwachts. Scheer en Foppen kampt al lang met een teruglopende omzet. De relatief kleine elektronicaketen was niet opgewassen tegen de grote concurerende mediawinkels als Media Markt en BCC. Verder kochten consumenten producten als televisies en stofzuigers steeds vaker via internet en niet via de webshops van Scheer en Foppen. De curatoren:

“De belangrijkste oorzaak voor het faillissement van het familiebedrijf zijn de al enge jaren dalende omzetten en de hevige concurrentie in de branche, waaronder die via webwinkels.”

Of er nog een doorstart inzit, is twijfelachtig. De afgelopen maanden voerde de directie diverse gesprekken met overnamekandidaten, maar dat liep op niets uit. Naast de 56 winkels vallen ook de webwinkels Bobshop en Internetshop, en logistiek dienstverlener E-man onder het faillissement.

Alleen Scheer en Foppen Installatietechniek is niet failliet verklaard en wordt onveranderd voortgezet. Bij dit bedrijf werken een kleine honderd mensen.