Longreads

Een zeldzame kijk in de gigantische wapenindustrie van de VS

De wapenindustrie in de VS is machtig. De Amerikaanse website Mother Jones brengt in kaart hoe machtig precies.

Op een wapenbeurs in Kentucky worden deze geweren verkocht. Daarboven hangt de omstreden confederate flag, symbool van de zuidelijke staten.
Op een wapenbeurs in Kentucky worden deze geweren verkocht. Daarboven hangt de omstreden confederate flag, symbool van de zuidelijke staten. Foto Luke Sharrett / Bloomberg

Omar S. Mateen liep in de nacht van zaterdag op zondag gayclub Pulse in Orlando binnen met in zijn handen een AR-15. Een licht, automatisch wapen met een vuursnelheid van zo’n achthonderd schoten per minuut. Een wapen dat burgers met een wapenvergunning in de VS vrij kunnen kopen. Mateen schoot er 49 personen mee dood.

Na de aanslag van afgelopen zondag is de Amerikaanse wapenindustrie weer vol onder de aandacht gekomen. Een industrie die aan banden moet worden gelegd, als het aan president Obama ligt. Maar de wapenindustrie in de VS is machtig. Hoe machtig precies? Dat heeft de linksgeoriënteerde Amerikaanse nieuwssite Mother Jones proberen uit te zoeken.

In een longread op hun website brengen ze de tien grootste wapenfabrikanten van de VS in kaart. Want naast dat de industrie machtig is, is zij ook vooral schimmig. Hoewel er jaarlijks 8 miljard dollar in de Amerikaanse wapenhandel omgaat, is weinig bekend over de bedrijven die de geweren maken.

Want wie zijn de machtige mannen achter wapengigant Smith & Wesson? Hoeveel geweren verkoopt Glock jaarlijks? Maar vooral: wat zijn de banden van deze fabrikanten met de politiek? Hoe zetten ze druk op lokale bestuurders om anti-wapenwetten tegen te gaan? Die vragen heeft de site proberen uit te zoeken.

Twitter avatar MotherJones Mother Jones The maker of the assault rifle used in Orlando is one of America’s largest gun suppliers https://t.co/htDo6PZib4 https://t.co/Iu7SSRxMqZ

Politiek en wapenindustrie verstrengelen nogal eens in de VS, laat Mother Jones zien. De staat Connecticut wilde in 2011 de kogelpatronen verbieden die gebruikt worden voor semi-automatische wapens zoals de AR-15. De bestuursvoorzitter van fabrikant Sturm Ruger, Mike Fifer, zette middels een brief druk op de wetgevers van de staat. De ban werd terzijde geschoven. Iets meer dan een jaar later schoot de 20-jarige Adam Lanza met een semi-automatisch wapen met zulke kogelpatronen twintig kinderen en zes volwassenen dood bij basisschool Sandy Hook.

En dit is de grote paradox: juist door dit soort schietpartijen is de wapenindustrie machtiger dan ooit. Want hoe meer Obama roept dat wapenhandel aan banden moet worden gelegd, hoe meer mensen wapens kopen. Want het kan zomaar ineens afgelopen zijn met de vrije wapenhandel in het land, denken geweerliefhebbers. “Mr. Obama is the best gun salesman on the planet”, verwoordt een investeerder in de wapenindustrie het.

Voorlopig is de wapenindustrie dus nog springlevend. Hoe levend? Lees dat in de longread op Mother Jones.

Lees hier de hele longread “Fully Loaded: Inside the shadowy world of America’s biggest gunmakers op de website van Mother Jones (leestijd: 20 minuten, 5000 woorden).

    • Guus Ritzen