Coalitiepartijen willen Duitse slachting in Namibië erkennen

Coalitiepartijen willen Duitse slachting in Namibië erkennen, maar niet onder Turkse druk.

De voorzitter van de Duitse Bondsdag, Norbert Lammert (CDU).
De voorzitter van de Duitse Bondsdag, Norbert Lammert (CDU). Foto EPA / Britta Pedersen

In de Duitse Bondsdag neemt de roep toe om de Duitse massamoord op het Afrikaanse Herero-volk, tussen 1904 en 1908, in een resolutie te benoemen als volkerenmoord. Parlementsvoorzitter Norbert Lammert noemde het dit weekeinde „een beetje pijnlijk” dat dit nog niet is gebeurd. Ook oppositiepartijen De Groenen en Die Linke vinden dat zo’n resolutie er snel moet komen.

Begin deze maand nam de Bondsdag een resolutie aan waarin de Turkse massamoord op Armeniërs en andere christelijke minderheden in 1915 en 1916 als volkerenmoord werd veroordeeld. In die resolutie werd ook de betrokkenheid van het toenmalige Duitse keizerrijk betreurd.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde verontwaardigd op de verklaring van het Duitse parlement. Hij zei onder meer dat de Duitsers voor ze Turkije de les lezen over de „zogenaamde volkerenmoord op de Armeniërs” eerst maar eens rekenschap moeten afleggen over de slachting van tienduizenden Herero en erkennen dat die operatie volkerenmoord was.

In het huidige Namibië hebben troepen van de toenmalige koloniale macht Duitsland zeker 60.000 Herero en 10.000 Nama afgeslacht in wat destijds Zuid-West Afrika heette.

In 1904 had bevelhebber Lothar von Trotha om een opstand neer te slaan zijn zogeheten vernietigingsbevel uitgegeven: „Binnen de Duitse grenzen wordt iedere Herero met of zonder geweer, met of zonder vee, doodgeschoten. Ik neem geen vrouwen en kinderen meer op, ik drijf ze naar hun volk terug of laat op ze schieten.’’

Al lang voor de opmerking van Erdogan was de Duitse regering onderhandelingen begonnen met Namibië over het aanbieden van excuses. De speciale gezant die hiervoor is benoemd, oud-parlementariër Ruprecht Polenz, zegt volgend jaar overeenstemming te kunnen bereiken over een verzoeningsgebaar. Maar de regeringspartijen in Berlijn willen nu geen haast maken. Ze wekken liever niet de indruk dat ze zwichten voor de druk van Erdogan.