Trump verbant Washington Post van campagne

De Republikein noemt de krant “onbetrouwbaar” en “vals” en zegt niet meer met verslaggevers te willen praten.

Trump verlaat het podium na een toespraak in New Hampshire.
Trump verlaat het podium na een toespraak in New Hampshire. Foto: Brian Snyder / Reuters

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft de accreditaties van de Amerikaanse krant The Washington Post per direct laten intrekken voor zijn campagne. Trump maakte de uitsluiting bekend via zijn Facebook-pagina. Hij noemt de krant “oneerlijk” en “vals”.

The Washington Post kopte maandag dat Trump had gesuggereerd dat de Amerikaanse president Obama betrokken was bij de moordpartij in Orlando. Trump had in een interview op Fox News gezegd dat Obama “niets begrijpt van terrorisme bevechten, of het juist beter doorheeft dan ieder ander”. De krant kopte na het gesprek als volgt:

Donald Trump seems to connect President Obama to Orlando shooting

Hoewel hij toegaf geen fan te zijn van Obama, liet Trump weten woedend te zijn over de kop. Er zijn nog wijzigingen aan de kop aangebracht; maar dit was volgens een woordvoerder van The Post op eigen initiatief en niet op verzoek van Trump of zijn campagnestaf. Washington Post-Hoofdredacteur Martin Baron liet in een reactie aan persbureau AP weten door te zullen gaan met het volgen van Trump.

“Wanneer verslaggeving niet overeenkomt met wat een kandidaat wil, doet hij de krant gewoon in de ban. (…) We zijn trots op onze verslaggeving en we gaan ermee door.”

Lees ons interview met Baron in maart: Geen onderzoek? Dan doen we ons werk niet

Hoe de ban in zijn werk gaat is nog niet bekend, maandagavond (lokale tijd) was een verslaggever van The Post nog zonder problemen aanwezig bij een toespraak van Trump in New Hampshire. Journalisten van de krant werken momenteel aan een boek over Trump, dat binnenkort verschijnt.

The Washington Post is de oudste krant van de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. en werd wereldberoemd bij het blootleggen van het Watergateschandaal in 1972, waardoor president Nixon twee jaar later moest aftreden.