Divisie NXP verkocht aan Chinese investeerders

Het gaat om de afdeling die elementaire onderdelen fabriceert voor de (auto-)industrie en elektronica.

Exterieur van het hoofdkantoor van NXP, de voormalige chipdivisie van Philips.
Exterieur van het hoofdkantoor van NXP, de voormalige chipdivisie van Philips. Foto Vincent Jannink / ANP

De Nederlandse computerchipfabrikant NXP draagt een belangrijke divisie over aan Chinese investeerders. Het gaat om de afdeling die elementaire onderdelen fabriceert voor de (auto-)industrie en elektronica, die nu in handen komt van Beijing Jianguang Asset Management (ook bekend als JAC Capital) en Wise Road Capital. Dat heeft het bedrijf dinsdag in een persbericht laten weten.

De Chinese investeerders betaalden 2,4 miljard euro voor de divisie, die Nexperia gaat heten en zijn hoofdkwartier in Nijmegen krijgt. De transactie is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2017 rond.

De afdeling was volgens NXP afgelopen boekjaar 1,06 miljard euro waard. Er werken 11.000 medewerkers, die ook in Chinese dienst komen. Het geld dat de verkoop NXP oplevert, wordt geïnvesteerd in het produceren en ontwikkelen van nieuwe typen halfgeleiders, de specialiteit van het bedrijf.

Reactie Clemmer

NXP-topman Rick Clemmer is tevreden met de verkoop:

“Deze transactie is positief voor alle betrokken partijen [...] Wij geloven dat de oprichting van Nexperia gunstig is voor onze klanten, omdat JAC Capital en Wise Road Capital zich zullen richten op mondiale investeringen die de toekomstige groei van ons vakgebied zullen ondersteunen.”

China

China wil graag minder afhankelijk worden van buitenlandse technologie. Volgens persbureau ANP was China in de afgelopen periode evenveel geld kwijt aan de import daarvan als aan de invoer van olie. Met name halfgeleidertechnologie is belangrijk voor de nationale veiligheid van het land.

NXP is de voormalige chipafdeling van Philips. De divisie werd in 2006 zelfstandig en staat sinds 2010 genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs NASDAQ.

    • Casper van der Veen