Dijkhoff: voorlopig geen nieuwe gevangenissen dicht

De staatssecretaris komt met het voorgenomen besluit tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer.

Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Voorlopig zullen er in Nederland geen nieuwe gevangenissen of jeugdinrichtingen worden gesloten. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Door het dalende criminaliteitscijfer in Nederland werd meerdere keren besloten gevangenissen te sluiten. Hierdoor kwamen de banen van onder meer gevangenismedewerkers onder druk te staan. Dijkhoff komt nu tegemoet aan de wens van de Kamer, om in ieder geval deze kabinetsperiode geen nieuwe gevangenissen te sluiten. Hij zegt “tevreden” te zijn dat er budget is gevonden om de gevangenissen voorlopig open te houden. Het gevangeniswezen krijgt nu “meer tijd om te bezien hoe ze om moeten gaan met een lagere en veranderende gevangenispopulatie”.

Eerder dit jaar nog sluiting aangekondigd

Eerder dit jaar werd de sluiting van een aantal gevangenissen aangekondigd, omdat een groot deel van de cellen leegstaat en de komende jaren vermoedelijk leeg zal blijven. Het zou gaan om drieduizend plaatsen in gevangenissen en driehonderd plaatsen in jeugdinrichtingen in de komende vijf jaar.

Vakbond FNV Overheid noemde het besluit “onaanvaardbaar en in strijd met eerdere beloftes”. In 2015 zei toenmalig staatssecretaris Fred Teeven dat er geen gevangenissen meer zouden worden gesloten.

    • Etienne Verschuren