Delta wil alsnog rijksgarantie afdwingen

KerncentraleHet Zeeuwse energiebedrijf Delta heeft de financiële strijd om de kerncentrale Borssele verlegd naar de Tweede Kamer.

Delta is eigenaar van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele.
Delta is eigenaar van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Marcel Antonisse / ANP

Minister Kamp van Economische Zaken (VVD) is nog niet van het Zeeuwse energiebedrijf Delta af. Delta neemt geen genoegen met de brief over de kerncentrale in Borssele die Kamp vorige week naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin schreef Kamp vorige week dat de aandeelhouders zelf verantwoordelijk zijn voor de financiële situatie bij de kerncentrale en dat hij op dit moment geen aanleiding ziet voor financiële ondersteuning.

De nieuwe topman Gerard Uytdewilligen, die maandag aantrad nadat topman Kamerbeek eerder dit jaar vertrok na ophef over zijn salaris, noemt de reactie van de overheid „teleurstellend” en heeft mede namens de aandeelhouders en de raad van commissaris een eigen brief naar de Tweede Kamer gestuurd om steun te zoeken.

De kerncentrale in Borssele (EPZ) is voor 70 procent eigendom van Delta. De resterende 30 procent is in handen van Essent/RWE. Beide energiemaatschappijen hebben een contract met EPZ waarmee ze zich verplicht hebben om de opgewekte stroom tegen de kostprijs af te nemen.

Op dit moment is de handelsprijs voor elektriciteit lager dan de kostprijs, waardoor er geld op wordt toegelegd. En dat op een moment dat ook de gascentrales om dezelfde reden met verlies draaien en Delta het winstgevende netwerkbedrijf moet afsplitsen.

Met andere woorden: Delta zit even heel krap bij kas en dat kan nog erger worden als de kredietstatus van het bedrijf door alle onrust wordt verlaagd. Wat niet denkbeeldig is.

Na uitvoerige gesprekken met de overheid is Delta tot de slotsom gekomen dat vroegtijdige sluiting van EPZ financieel het meest onaantrekkelijk is. De centrale zou immers nog tot 2033 kunnen functioneren.

Verkoop is wettelijk niet mogelijk, en in nationalisatie heeft het Rijk geen trek. Dus er blijft, meent Delta, niet veel anders over dan doordraaien. Daar zijn de aandeelhouders, dat zijn de provincie Zeeland en een dertigtal gemeenten, het mee eens en zij willen in principe financieel bijdragen om dat mogelijk te maken , maar ook zij zitten krap bij kas.

Delta wil daarom dat de overheid zich garant stelt voor een overbruggingsfinanciering op EPZ tot het moment dat de stroom weer duurder verkocht kan worden. In de scenario’s van het energiebedrijf is dat vanaf 2020. De minister ziet daar echter niet de urgentie van in, zo liet hij vorige week weten.

Delta doet nu een beroep op de Tweede Kamer omdat het die urgentie wel voelt. De Zeeuwen willen dat het Rijk alsnog borg staat voor het geval er „onvoorziene” financiële problemen ontstaan. „Bij een kerncentrale zou men het er niet op aan moeten willen laten komen”, klinkt het licht dreigend.

De briefschrijvers, Delta, de raad van commissarissen en de aandeelhouders, voelen zich gesterkt door de commissie-Balkenende die onlangs in een studie over Zeeland stelde dat „de kerncentrale de draagkracht van de regio overstijgt en een Rijksverantwoordelijkheid zou moeten zijn”.