Recensie

Recensie Muziek

De Russische ziel op saxofoon

Saxofonisten moeten creatief zijn. Al bestaat het instrument reeds een dikke 170 jaar, de grootste componisten liepen er meestal met een beleefde boog omheen. Wat Rostropovitsj voor de cello deed (tientallen populaire meesterwerken laten componeren) heeft nog niemand voor de saxofoon kunnen bereiken. Russen als Sjostakovitsj, Prokofjev en Rachmaninov gaven het hooguit een leuke bijrol. Dus is Eva van Grinsven op haar album Rendez-vous Russe maar met arrangementen, deels haar eigen, aan de slag gegaan. Op prettige wijze rekent haar spel af met de clichématige verwachting dat de liederen en kamermuziek zo sonoor mogelijk de Russische ziel dienen te verklanken: Van Grinsven laat haar altsaxofoon meestal soepel en helder zingen. Goebaidoelina’s Duo voor fagotten mag nu op twee baritonsaxofoons mysterieus gonzen en steunen.