Dader aanslag kwam zelf vaak in gaybar Pulse

Omar Mateen, de man die zondag een bloedbad aanrichtte bij de gaybar Pulse in Orlando, was een regelmatige gast van de nachtclub en was een gebruiker van een dating app voor homoseksuelen. Dat melden Amerikaanse media op basis van getuigenverklaringen.

Zeker vier klanten van Pulse hebben de 29-jarige Mateen er eerder gezien, verklaarden ze tegenover de Orlando Sentinel. Volgens ooggetuige Chris Callen kwam de schutter al tenminste drie jaar bij de nachtclub, en werd hij meerdere keren gesignaleerd terwijl hij de gaybar in dronken staat verliet.

Kevin West, een regelmatige gast bij Pulse, had contact met Mateen via Jack’d, een chat- en datingapp voor homoseksuelen, zei hij tegen de Los Angeles Times. Ze wisselden een jaar lang af en toe berichten uit, aldus West – maar hadden elkaar voor zondag nooit ontmoet. Nadat de politie foto’s van de schutter vrijgaf, ging hij met de informatie naar de FBI.

De politie onderzoekt de berichten. Het is nog onzeker of Mateen de club bezocht om zijn aanslag voor te bereiden, of andere redenen had. Mateen was eerder getrouwd en had met zijn tweede vrouw een zoon.

De vader van de schutter suggereerde zondag dat zijn zoon in woede was ontstoken toen hij twee mannen zag zoenen in Miami. Maar volgens ooggetuige Ty Smith was dat aanzicht niet nieuw voor Mateen. „Hij is regelmatig onder ons”, aldus Smith.

In het nieuws pagina 4-7
    • Frank Kuin