COC: betrek homo’s in terreurbeeld

Homobelangenorganisatie COC gaat de politie vragen homo-evenementen mee te nemen in de dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat zegt voorzitter Tanja Ineke in een gesprek met NRC.

De oproept volgt na een schietpartij in een gayclub in het Amerikaanse Orlando, afgelopen weekend, waarbij vijftig doden zijn gevallen en zeker 53 gewonden. Volgens Ineke is er geen bewijs dat de homogemeenschap in Nederland direct gevaar loopt. Maar, zegt ze, „dat er in moslimkringen over het algemeen negatief wordt gedacht over LHBT’s – lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders – is een feit. Wat niet wegneemt dat we het hoofd koel moeten houden. Negatief denken is nog wat anders dan vijftig mensen vermoorden in een disco.”

Twee maanden geleden heeft het COC er na een dreiging in het buitenland al bij de politie op aangedrongen de Nederlandse homogemeenschap in het algemeen en Nederlandse homo-evenementen in het bijzonder „te betrekken in het terreurbeeld”, zegt Ineke. Of er iets met dat verzoek wordt gedaan is onduidelijk. „Dus we zullen het nogmaals bij de politie onder de aandacht brengen.”

Ineke maakt zich in de eerste plaats zorgen over de veiligheid van grote homo-evenementen. Van 23 juli tot 7 augustus organiseert Amsterdam ‘EuroPride’. Bij dit evenement worden meer bezoekers verwacht dan bij Amsterdam Gay Pride, dat jaarlijks enkele honderdduizenden bezoekers trekt. De twee evenementen vallen dit jaar samen.