Terwijl de strijd spannender wordt, adviseert The Sun: beLeave

De Britse tabloid The Sun was vanochtend duidelijk: beLeave. Het dagblad (oplage 1,74 miljoen) roept zijn lezers op voor een Brexit te stemmen.

„We moeten onszelf bevrijden van dictatoriaal Brussel”, schrijft The Sun. „Gedurende ons 43-jarige lidmaatschap van de Europese Unie is het in toenemende mate gulzig, verkwistend, pesterig en adembenemend incompetent gebleken in een crisis. Komende donderdag, bij de stembus, kunnen we deze enorme historische vergissing rechtzetten. Het is onze laatste kans. Omdat, twijfel daar niet aan, onze toekomst veel somberder is als we in de Unie blijven.”

Dat de krant voor Brexit kiest, is veelzeggend. De tabloid staat er om bekend een goede neus te hebben voor de winnaar van verkiezingen. En met nog negen dagen te gaan, ziet de redactie duidelijk dat de stemming in het land richting een vertrek gaat.

Maakt het uit wat kranten vinden? Britse journalisten worden nog minder vertrouwd dan politici, en helemaal niet als het gaat om dit referendum.

Maar de stroom aan eurosceptische berichtgeving heeft wel effect gehad, meent politicoloog Oliver Daddow van Nottingham Trent University. Hij berekende dat een op de acht artikelen over de EU in Britse kranten de afgelopen jaren positief was. „Dat heeft politici beïnvloed.”

Dat er nu steeds over de campagne wordt bericht zou bovendien vooral sceptici kunnen mobiliseren. Zelfs wanneer er goedkeurend over zou worden geschreven.

De laatste drie opiniepeilingen wijzen op een Brexit. En bij de wedkantoren, waar gegokt kan worden op de stembusuitslag, loopt de kans op een uittreding ook op. Deze ‘bookies’ schatten de mogelijkheid dat ‘Blijven’ wint nog wel hoger in, maar het Brexit-kamp loopt wel snel in. Betfair bijvoorbeeld schat de kans op een vertrek nu in op 41 procent. Op 25 mei was dit nog 16 procent.