Brazilië ontslaat bondscoach Dunga

Maandag werd Brazilie uitgeschakeld in de groepsronde van het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap Copa América.

De Braziliaanse bondscoach Dunga (midden) na de verloren wedstrijd tegen Peru in de Copa América.
De Braziliaanse bondscoach Dunga (midden) na de verloren wedstrijd tegen Peru in de Copa América. Foto Hector Retamal / AFP

De nationale voetbalfederatie van Brazilië heeft de Braziliaanse bondscoach Carlos Caetano Bledorn Verri - bekend onder de naam ‘Dunga’ - ontslagen, schrijft persbureau Reuters. Maandag werd Brazilie uitgeschakeld in de groepsronde van het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap Copa América. Dat was voor het eerst sinds 1987.

Brazilië was het toernooi begonnen met een teleurstellend gelijkspel tegen Ecuador (0-0). Vervolgens walste de ploeg van bondscoach Dunga met 7-1 over Haïti heen, maar de laatste groepswedstrijd tegen Peru ging alsnog mis: de ploeg verloor met 1-0. Verrassend: het land was achtvoudig kampioen van het toernooi.

Dunga’s positie kwam erdoor onder druk te staan. Eerder werd het spel van het Braziliaanse nationale elftal onder zijn leiding ‘zakelijk en berekenend’ genoemd, waar het voorheen bekend stond als ‘onbekommerd en creatief’. Nu draaide alles om controle op het veld, en was het spel zelden sprankelend, zo luidde de kritiek.

Dunga was tussen 2006 en 2010 al bondscoach van Brazilië. In 2010 nam hij ontslag na de uitschakeling op het WK 2010 in de kwartfinale tegen Nederland. In 2014 werd hij opnieuw aangesteld als opvolger van Luiz Felipe Scolari, die opstapte na het teleurstellende WK in eigen land. Brazilië, vijfvoudig wereldkampioen, werd daar in de halve finales weggespeeld door Duitsland (7-1) en verloor van Nederland (3-0) de strijd om de derde plaats.

Dunga speelde als voetballer - hij was verdediger - 91 interlands en voetbalde onder andere voor Fiorentina en VfB Stuttgart.

Lees ook: Dunga houdt niet van samba, over de kritiek op de Braziliaanse ploeg.