Boete en voorwaardelijke schorsing Rusland op EK

Als Russische fans zich nog eens misdragen, wordt hun team naar huis gestuurd. De boete bedraagt 150.000 euro.

Foto: Thanassis Stavrakis / AP

De tuchtcommissie van de UEFA heeft het Russische voetbalelftal dinsdag een voorwaardelijke schorsing opgelegd voor verdere deelname aan het EK. Als er nog meer voetbalgeweld van Russische supporters plaatsvindt, wordt Rusland definitief gediskwalificeerd.

Daarnaast krijgt de Russische Voetbal Unie (RFS) een boete van 150.000 euro. In een reactie aan het Russische persbureau TASS laat RFS-president Vitaly Moetko weten dat de bond de straf respecteert en niet in beroep gaat.

Het is nog niet eerder voorgekomen dat een land gediskwalificeerd werd tijdens een EK. Als Rusland zou worden geschorst, worden de resultaten van de wedstrijden van het Russische elftal ongeldig verklaard. Dit kan gevolgen hebben voor de andere teams in de poule van Rusland, die dan geen kans meer maken om beste derde te worden - en zo een ronde verder te gaan. Om dit op te lossen zou de UEFA een speciale vergadering moeten beleggen.

Gevechten in Marseille

De UEFA stelde zondag een tuchtrechtelijke procedure in na de rellen van vrijdag en zaterdag in Marseille. Bij de gevechten raakten Russische supporters slaags met voetbalfans uit Engeland. Er vielen 35 gewonden, van wie enkelen zwaargewond.

Tijdens de wedstrijd tussen Engeland en Rusland, die op de valreep in een 1-1 gelijkspel eindigde, werd door Russische supporters in het Stade Vélodrome vuurwerk afgestoken en werden racistische leuzen gescandeerd. Na de wedstrijd bestormden Russische hooligans het Engelse vak door voorbij het afzetlint en de stewards heen te breken.

Volgens het Franse Openbaar Ministerie ging het om “150 goed getrainde Russische hooligans” die enkel naar Marseille waren gekomen om te rellen.

Dinsdag uitte de Britse voetbalbond FA in een brief aan de UEFA haar zorgen over de veiligheidssituatie in de Franse stadions. Dat de Russische hooligans alleen een veiligheidslint en de stewards voorbij hoefden, was volgens voorzitter Greg Dyke “onacceptabel”.

Rusland eerder gestraft

Vier jaar geleden werd Rusland al eens bestraft door de tuchtcommissie van de UEFA. Tijdens het EK in Polen en Oekraïne werden stewards aangevallen door Russische hooligans. De disciplinaire straf van 6 punten in mindering voor het kwalificatietraject voor het huidige EK werd na Russisch beroep omgezet in een geldboete. Ook was er een voorwaardelijke straf van enkele duels zonder publiek spelen als Russische fans zich opnieuw zouden misdragen, maar die liep juist voor aanvang van Euro 2016 af.