Bloedzakken dopingarts Fuentes worden vrijgegeven

Door het besluit van een Spaanse rechtbank komen mogelijk nieuwe atleten aan het licht die betrokken zijn bij het dopingschandaal uit 2006.

Fuentes heeft zelf altijd ontkend dat de bloedzakken werden gebruikt om doping toe te dienen.
Fuentes heeft zelf altijd ontkend dat de bloedzakken werden gebruikt om doping toe te dienen. Foto: Andres Kudacki / AP

De bloedzakken die de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes gebruikte voor het toedienen van doping aan profwielrenners moeten worden vrijgegeven voor onderzoek. Dat heeft een Spaanse rechtbank dinsdag besloten, meldt persbureau AP. Door het besluit van de rechtbank komen mogelijk nieuwe atleten aan het licht die betrokken zijn bij het dopingschandaal uit 2006.

De zakken bevatten bloedmonsters en plasma dat tien jaar geleden werd opgeslagen. Volgens de rechtbank in Madrid moeten ze worden onderzocht door de Spaanse wielerbond, het antidopingagentschap WADA, de internationale wielerunie UCI en het Italiaans olympisch comité. Een rechter bepaalde eerder dat de zakken op basis van de privacy-wetgeving vernietigd moesten worden.

Operatie Puerto

De uitspraak van de rechtbank komt tien jaar nadat de politie in de zogenoemde ‘Operatie Puerto’ een dopingnetwerk onthulde waarbij bekende profwielrenners, zoals de Duitser Jan Ullrich, Spanjaard Alejandro Valverde en Italiaan Ivan Basso, betrokken waren. Zij werden allen geschorst.

Bij Fuentes werden in mei 2006 zakken bloed en doping aangetroffen. Volgens het politiedossier zou hij tussen 2003 en 2006 vrijwel de hele top van het Spaanse wielrennen hebben voorzien van doping. Ook de Nederlanders Thomas Dekker en Remmert Wielinga waren klant bij Fuentes.

Fuentes heeft zelf altijd ontkend dat de bloedzakken werden gebruikt om doping toe te dienen. Tijdens een rechtszitting in 2013 benadrukte hij dit nog eens:

“De meeste sporters hadden bloedarmoede door zware trainingen. Daarom dienden we vers bloed toe.”