Alcoholverbod in Franse steden Lille en Lens

Dit betekent dat alcoholverkoop verboden is en cafés in het stadscentrum tot donderdagavond gesloten zijn.

Engelse supporters gooien bier na een woordenwisseling met Russische fans in Lille.
Engelse supporters gooien bier na een woordenwisseling met Russische fans in Lille. Foto Leon Neal / AFP

In de Franse steden Lille en Lens, waar duizenden Engelse en Russische voetbalfans worden verwacht voor EK-wedstrijden, hebben autoriteiten een alcoholverbod afgekondigd, schrijft persbureau Reuters. Ook zijn in beide steden ruim tweeduizend beveiligingsbeambten ingezet.

Het verbod geldt van woensdagochtend 6.00 uur tot en met vrijdagochtend 6.00 uur. Alcoholverkoop is dan verboden en cafés in het stadscentrum zijn tot donderdagavond gesloten. Ook supermarkten bij parkeerplaatsen moeten verplicht sluiten, net als tankstations tussen Lille en Lens. In Parijs is het voor fans verboden alcoholische dranken te kopen in de omgeving van de Eiffeltoren en het Parc des Princes-voetbalstadion.

Opstootjes

In Lille braken dinsdag, aan de vooravond van Rusland-Slowakije, opstootjes uit tussen Engelse en Russische fans. Tientallen supporters gooiden met glazen, flessen, stoelen en tafels. Het incident duurde enkele minuten. Er raakten geen mensen gewond.

Eerder deze week gingen Engelse en Russische supporters in Marseille op de vuist. Fans gooiden stoelen, ijzeren staven en flessen. Autoriteiten vrezen voor nieuwe confrontaties voorafgaand aan de EK-wedstrijden Rusland-Slowakije (woensdag, in Lille) en Engeland-Wales (donderdag, in Lens, zo’n 40 kilometer verderop).

Beelden van de opstootjes in Lille, vanmiddag.