Verrassende uitschakeling Brazilië in Copa América

Door een zeer omstreden doelpunt moet Brazilië het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap al na de groepsfase verlaten.

Discussie voor de Braziliaanse goal na het zeer omstreden Peruaanse doelpunt.,
Discussie voor de Braziliaanse goal na het zeer omstreden Peruaanse doelpunt., Foto Hector Retamal/ AFP

In de jubileumeditie van de Copa América is achtvoudig kampioen Brazilië zeer verrassend al in de groepsronde uitgeschakeld. De Braziliaanse voetbalploeg verloor de laatste groepswedstrijd tegen Peru met 1-0 door een zeer opmerkelijk doelpunt.

Het is voor eerst sinds 1987 dat de ‘Seleção’ niet verder komt dan de groepsfase van het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap. Vanwege het honderdjarig bestaan van voetbalbond CONMEBOL speelt deze editie zich af in de Verenigde Staten dat als gastland ook deelneemt aan het toernooi.

Doelpunt door Peruaanse Maradona

Het enige doelpunt van de wedstrijd werd een kwartier voor tijd gemaakt door invaller Raúl Ruidaz. En dat was een zeer opmerkelijk doelpunt. Uit de videobeelden lijkt het er op dat hij de bal met zijn hand in het doel werkt. Na het doelpunt is er ook druk overleg met de grensrechter, maar uiteindelijk keurt de Uruguayaanse scheidsrechter, tot woede van de Brazilianen, het doelpunt wel goed.

De Peruanen, met Feyenoorder Renato Tapia als invaller, eindigden met zeven punten aan kop in groep B. Ecuador eindigde na de 4-0 winst op Haïti als tweede op vijf punten, Brazilië, dat nog met 7-1 Haïti wist te verslaan, volgt op vier punten. In de kwartfinale speelt Peru tegen Colombia, de nummer twee van groep A achter de Verenigde Staten. Het gastland treft Ecuador.

De positie van de Braziliaanse bondscoach Dunga staat door de vroegtijdige uitschakeling onder druk. Hij werd aangesteld als de opvolger van Luiz Felipe Scolari die opstapte na het teleurstellende WK in eigen land. Brazilië werd in de halve finales helemaal weggespeeld door Duitsland (7-1) en verloor van Nederland (3-1) de strijd om de derde plaats.

Dunga hoopt nog wel dat hij in augustus het Braziliaanse Olympische elftal mag leiden tijdens de Spelen in Rio, waar het gastland met superster Neymar op jacht gaat naar goud.

    • Huib de Zeeuw