Waarom wil Microsoft LinkedIn kopen voor 26 miljard dollar?

Microsoft wil LinkedIn kopen voor ruim 26 miljard dollar. Wat zit er achter deze grote technologiedeal? Vijf vragen en antwoorden.

Koen Suyk/ANP

Microsoft en LinkedIn gaan samen, dat maakten de twee Amerikaanse bedrijven maandag bekend. Microsoft wil LinkedIn overnemen voor 26,2 miljard dollar, zo’n 23,3 miljard euro. Wat zit er achter deze grote technologiedeal? Vijf vragen.

1. Waarom wil Microsoft LinkedIn hebben?

Microsoft (jaaromzet: 93,6 miljard dollar, 12,2 miljard winst, 118.000 medewerkers) richt zich de laatste jaren sterk op de zakelijke markt. En volgens bestuursvoorzitter Satya Nadella past LinkedIn (jaaromzet: 3 miljard dollar omzet, 140 miljoen verlies, 9.700 medewerkers) daar goed bij.

„Deze deal brengt de beste professionele cloud van de wereld samen met het beste professionele netwerk,” zegt hij in een verklaring. Het is de grootste overname tot nu toe van Nadella, die er sinds 2014 de baas is. Microsoft kan volgens Nadella het netwerk van LinkedIn bijvoorbeeld gebruiken voor het promoten van zijn zakelijke cloud-diensten. LinkedIn heeft 433 miljoen actieve gebruikers. Andersom kan LinkedIn wellicht harder groeien door gebruikers van Microsofts zakelijke diensten zoals Office 365 te koppelen aan de netwerksite.

2. Wat gaan gebruikers merken?

LinkedIn-directeur Jeff Weiner benadrukt in een videoboodschap dat LinkedIn ook onder Microsoft zijn eigen koers kan blijven varen. In elk geval blijft het merk bestaan, en blijft Weiner aan als bestuursvoorzitter. Dat wijst erop dat er in eerste instantie niet al te veel gaat veranderen voor gebruikers. Maar LinkedIn en Microsoft geven nu nog geen details over hoe de gezamenlijke plannen er precies uit gaan zien. Het ligt voor de hand dat Microsoftgebruikers LinkedIn vaker gaan tegenkomen in producten van het bedrijf, en andersom.

3. Microsoft en overnames was toch niet zo’n gelukkige combinatie?

Microsoft heeft de laatste jaren een paar grote missers gemaakt met overnames. De bekendste is misschien wel de aankoop van Nokia. Die Finse mobieltjesmaker was de strijd al aan het verliezen van concurrenten Samsung en Apple toen Microsoft het bedrijf in 2013 voor 7,2 miljard dollar overnam. Dat bleek geen succes: in 2015 maakte het bekend dat het 7,6 miljard dollar moest afschrijven op de investering in Nokia: meer dus nog dan het voor het bedrijf had betaald.

Interessant ook in het licht van de aankoop van LinkedIn: in 2012 kocht Microsoft Yammer, een ander soort sociaal netwerk voor op de werkvloer. Ook die overname liep niet heel goed af: Yammer verliest op dit moment snel terrein aan de hippere concurrent Slack.

4. Hoe reageren beleggers?

Beleggers in Microsoft zijn niet blij met de voorgenomen deal: het technologiebedrijf verloor meteen ruim 5 procent van zijn waarde. LinkedIn-aandelen schoten daarentegen direct na het bekendmaken van het nieuws bijna 50 procent omhoog. Verder heerst er op sociale media onder analisten en marktvolgers veel cynisme. Microsoft is nooit heel sterk geweest op het gebied van sociale netwerken, en er zijn veel twijfels of het verlieslatende LinkedIn daarin verandering kan brengen. De overname moet nog goedgekeurd worden door aandeelhouders.

5. Wat zijn de financiële details?

Microsoft betaalt 26,2 miljard dollar: dat is bijna 49,5 procent meer dan wat LinkedIn vrijdag op de beurs waard was. Per actieve gebruiker komt dat neer op ongeveer 60 dollar. Dat is zelfs voor technologiebegrippen een flinke premie, maar de koers van LinkedIn had afgelopen februari net een flinke deuk opgelopen. Toen verloor het aandeel ruim 43 procent na tegenvallende omzetcijfers, het grootste koersverlies op de beurs sinds de beursgang van het bedrijf in 2011. Na die koersval had het aandeel zich niet meer hersteld.

Ook in de socialemediasector is het overnamebedrag groot. Ter vergelijking: Facebook betaalde 19 miljard dollar voor WhatsApp in 2014, en kocht Instagram in 2012 voor 1 miljard dollar. LinkedIn-oprichter Reid Hoffman heeft nog ruim 10 procent van de aandelen in het bedrijf en wordt met deze overname volgens persbureau Bloomberg ongeveer 2,8 miljard dollar rijker