Italiaanse kustwacht redt drieduizend vluchtelingen in drie dagen tijd

De Italiaanse kustwacht heeft zaterdag 1.348 vluchtelingen uit zee gehaald tijdens elf reddingsoperaties in de wateren tussen Sicilië en Noord-Afrika. In de laatste drie dagen zou de kustwacht in totaal ruim drieduizend vluchtelingen hebben gered.

Donderdag zijn tijdens een reddingsoperatie tweeduizend mensen van vijftien verschillende boten gered. Sinds het begin van dit jaar kwamen al 50.000 migranten in Italië aan. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is dat zo’n 10 procent minder dan vorig jaar.

Nu het weer beter wordt – warmere zeetemperaturen en een kalmere zee – wagen veel migranten opnieuw de levensgevaarlijke oversteek naar Europa. De afgelopen paar weken zijn er per dag duizenden overwegend Afrikaanse migranten in Italië aangekomen. Steeds vaker zijn ze niet uit Libië, maar uit Egypte vertrokken.

Italië drong vorige week bij de Europese Commissie aan op meer aandacht voor migratie vanuit Afrika.

Volgens Italië was de aandacht te zeer gericht op Syrische vluchtelingen, die via Turkije komen, terwijl in Afrikaanse landen tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen zitten die naar Europa willen omdat ze in eigen land geen toekomst zien. De Commissie streeft naar een investeringsfonds om de vluchtelingenstroom naar Europa te verminderen. (NRC)