Opinie

    • Wilfred Takken

‘Van bitcoins kun je geen stokbrood kopen’

Dat zei Bernard Monot, Franse politicus van Front National, in Le Figaro.

De aanleiding

Bernard Monot, Franse econoom en politicus van het Front National, zei op 8 juni in het dagblad Le Figaro over de digitale munt bitcoin: „Als je er Monopoly mee wil spelen is het prima geld. Maar het blijft nepgeld. Je kunt ermee spelen, maar je kunt er geen stokbrood van kopen.”

Waarop is het gebaseerd?

Front National wil de bitcoin en andere zogeheten ‘cryptovaluta’ verbieden. Als het aan de Franse populistische partij ligt (2 van de 577 zetels in de Assemblée nationale) mag er slechts één munt zijn in Frankrijk. Nu is dat nog de euro, straks zou dat de Franse franc worden, die de partij opnieuw wil invoeren.

Volgens de partij proberen grote buitenlandse partijen via het digitaal maken van het geldverkeer hun macht over de Franse burger te vergroten. „Het maakt de burger tot gijzelaar van private banken, die al hun transacties in de gaten houden.” Volgens Monot brengen ‘instabiele’ munten als de bitcoin „complete monetaire systemen in gevaar”.

De bitcoin is sinds 2009 in omloop en is bedacht om online te handelen zonder tussenkomst van banken en overheden. De wereldwijde bitcoinmarkt is klein: 5,5 miljard euro. Maar de financiële wereld is geïntrigeerd door de technologische vernieuwing die de bitcoin met zich meebrengt. Vooral door het gebruik van de blockchain: een openbaar onlineregister van transacties, die gebouwd is op gedeeld vertrouwen van de gebruikers en die banken en notarissen overbodig maakt.

En, klopt het?

Hoewel zo’n honderdduizend bedrijven bitcoins accepteren, blijft Frankrijk een witte plek op de bitcoinkaart. Op de website bitcoin.fr staat een lijst van 174 Franse bedrijven die bitcoins aannemen. Vijf daarvan verkopen eten en drinken, maar er zitten geen bakkers of supermarkten tussen. Je kunt thee, rum, champagne en biologische specerijen kopen, maar geen stokbrood. Ook de negen restaurants in de lijst verkopen desgevraagd geen stokbrood, of ze zijn alweer gestopt met bitcoin.

Eric Larchevêque van informatiecentrum La Maison du Bitcoin in Parijs: „Ik kan bevestigen dat er geen Franse bedrijven zijn die stokbrood verkopen voor bitcoins.”

In Nederland staan ook geen bakkers of supermarkten in de lijst, maar wel restaurants. Alleen al via Thuisbezorgd.nl kun je bij zesduizend restaurants en cafetaria’s met bitcoins betalen. Je kunt bij talloze pizzeria’s stokbrood (met kruidenboter) bestellen en je kunt bij broodjeszaak Subway ook een veggie patty footlong kopen, een uitbundig belegd stokbroodje. Dat kost 1,3 bitcoincent (1 bitcoin is 550 euro).

Monot doelde vermoedelijk op Frankrijk, al zei hij dat niet expliciet, en dan heeft hij dus gelijk. Dat bitcoin ‘Monopolygeld’ zou zijn, is echter onzin. De gewone consument kan er best wat voor kopen, zelfs in Frankrijk. Het gevaar voor de monetaire systemen is wat overtrokken. Momenteel zijn er 15 miljoen bitcoins in circulatie. Niets vergeleken bij de 980 miljard euro’s die in de omloop zijn. Larchevêque: „Front National denkt dat het gebruik van cryptovaluta een manier is om burgers van hun financiële vrijheid te beroven, terwijl de bitcoin het tegenovergestelde nastreeft. Maar het klopt dat de bitcoin zich slecht verdraagt met hun protectionistische kijk op de economie.”

Conclusie

Uit een lijst Franse winkels en horeca die bitcoins accepteren, blijkt dat er voor bitcoin geen stokbrood te koop is. Tenminste: dat gaat op voor de situatie in Frankrijk, waarop Bernard Monot vermoedelijk doelde. Elders is het echter niet onmogelijk. Daarom beoordelen wij de stelling als grotendeels waar.

    • Wilfred Takken