Vakbond voor zelfstandige creatieven, FNV Kiem, verdwijnt alsnog

FNV Kiem, de bond voor kleine zelfstandigen in de creatieve industrie, houdt alsnog op te bestaan. Een meerderheid van de huidige 28.000 leden stapt toch over naar de fusiebond FNV, die in 2015 ontstond. De andere leden gaan een nieuw te vormen kunstenbond van creatieven en kunstenaars vormen. Dat is de uitkomst van het congres van FNV Kiem zaterdag in Utrecht. Bij de grote fusie vorig jaar van onder meer FNV Bondgenoten en FNV Bouw met de vakcentrale FNV en FNV Sport haakte FNV Kiem nog af.

De meerderheid van de leden die overstapt, komen vooral uit de sector grafisch, verpakkingen, audiovisueel, uitgeverijen, uitkeringsgerechtigden en ouderen. Zij gaan binnen de FNV een nieuwe sector vormen. Er wordt ook gewerkt aan de voorbereiding van een nieuwe vereniging, met als voorlopige naam ‘De Kunstenbond, vakbond van creatieven’. De splitsing van FNV Kiem moet per 1 juli een feit zijn. (ANP)