Twee aanhoudingen na busincidenten Almere

Na een weekend van busbekogelingen, stopte Connexxion tijdelijk met lijnen in de Kruidenwijk.

Buslijn 7 draait om waar deze normaal de busbaan richting Kruidenwijk neemt.
Buslijn 7 draait om waar deze normaal de busbaan richting Kruidenwijk neemt. Foto Robert Meerding / ANP

De politie heeft dit weekend twee minderjarige jongens aangehouden na busincidenten in Almere. Volgens een woordvoerder van de politie Midden-Nederland gaat het om twee afzonderlijke incidenten.

Op zaterdagavond zat een jongen “te rommelen en te klooien” in een bus, hij kon later met een proces-verbaal vertrekken. Op zondag werd een jongen opgepakt nadat hij met een groep wegrende voor de politie van de plek waar een bus was bekogeld. De politie kon echter niet aantonen dat hij met steentjes had gegooid, aldus de woordvoerder:

“Maar we hebben zijn gegevens en we hebben een stevig gesprek gevoerd met zijn ouders.”

Bekogelingen

Het hele weekend is het busvervoer in Almere geteisterd door bekogelingen met steentjes. Zondagavond schortte de vervoerder de buslijnen 6, 7 en 153 in de Kruidenwijk tijdelijk op. Maandagmiddag hervatte Connexxion de lijnen weer.

Volgens de vervoerder is een groep van dertig tot veertig jongeren verantwoordelijk voor de bekogelingen, de politie houdt het bij tien tot twintig jongeren. Niemand raakte gewond in Almere door de stenengooiers.

Maatregelen

Maandagochtend ging Connexxion met de gemeente in gesprek. Burgemeester Franc Weerwind heeft toegezegd binnen een week meer cameratoezicht in en buiten de bus te realiseren. Ook worden losliggende stenen en grind langs de busroutes zo veel mogelijk verwijderd. De politie gaat extra toezicht houden.

Ook in 2007 waren bussen in de Kruidenwijk doelwit van vandalisme. Toen werden twee stadsbussen gesloopt met onder meer vuurwerk.

Geweld in openbaar vervoer

In het hele land heeft het openbaar vervoer last van geweld. Dit weekend was naast Almere ook een bus in Haarlem doelwit. Daar raakte een man gewond. In Zaandam, Utrecht en Heemskerk waren afgelopen maanden ook incidenten.

Ook het aantal overvallen stijgt. Om dat tegen te gaan willen vervoerders contant geld op termijn verbannen.