ThuiskokVoor mannen die koken

None

Het is u mogelijk ontgaan, maar het EK voetbal is begonnen. Zonder ons, mét 24 andere landen. Weinig is saaier dan een voetbalwedstrijd tussen twee teams waar je niets mee hebt, dus hoe ons de komende weken te vermaken? Kiezen voor een ander land is natuurlijk een mogelijkheid, maar ik stel iets ander voor: koken.

Voor al die teleurgestelde mannelijke Oranjefans is er gelukkig recentelijk een kookboek uitgekomen dat hun aandacht verdient en zeker al hun aandacht zal vragen: Mannen die koken van Hermes Vanliefde en Peter Laloo, de twee eigenaars van het Brugse restaurant Rock-Fort.

De zestig recepten en negen cocktails zijn volgens de auteurs gebaseerd op „soms subtiele en soms heel prominente” inspiratiebronnen van mannen. Denk aan voetbal, filmregisseur Quentin Tarantino en tv-series zoals Dexter. In werkelijkheid wordt op elke pagina overduidelijk naar iets mannelijks verwezen. Zelfs de opmaak, die doet denken aan het introfilmpje van de tv-serie Mad Men, lijkt er te zijn om je continue te herinneren aan het feit dat dit boek voor mannen is.

Los van de superstrakke opmaak is dit boek compleet hysterisch. De zonder uitzondering luxe ingrediënten en de opmaak van de gerechten zijn keer op keer zo extreem dat je er als thuiskok bijna moedeloos van zou worden. Of u moet weten waar u zo snel even wat hondshaaifilets, pectine (een verdikkingsmiddel) of duivenlevers vandaan haalt.

Van de opmaak van de gerechten kun je alleen maar hopen dat je het ook zo opgediend krijgt als je Rock-Fort een keer bezoekt. Wat een prachtige plaatjes, maar wat een moeite moet dat hebben gekost. Het is duidelijk waarom foodfotograaf Kris Vlegels de hele wereld af mag reizen om exotische gerechten te fotograferen.

Hopeloos dus, zo lijkt het. Maar wie even twee keer ademhaalt en de recepten beter bestudeert, ziet dat het los van de ingrediënten nou ook weer niet idioot moeilijk recepten zijn; eerder een fikse uitdaging. De auteurs spreken zelf van de keuken als een speelterrein, dus een beetje afwijken met de ingrediënten wordt vast gewaardeerd.

Bovendien kun je hysterie goed gebruiken wanneer je eens flink indruk wilt maken. De gerechten uit dit boek hebben wat dat betreft een herinneringsgarantie; mensen zullen er jaren later, als de winnaar van het EK 2016 allang vergeten is, nog steeds over praten.

    • Sam de Voogt