Syrische journalist overleeft opnieuw aanslag IS

De journalist Ahmed Abd al-Qader werd zondag beschoten in Zuidoost-Turkije. Hij overleefde in maart ook een aanslag.

De Syrische journalist Abd al-Qader raakt gewond bij een aanslag die werd opgeëist door terreurbeweginging Islamitische Staat.
De Syrische journalist Abd al-Qader raakt gewond bij een aanslag die werd opgeëist door terreurbeweginging Islamitische Staat. Foto Facebook Eye On Homeland.

Een Syrische journalist die werkt in het zuidoosten van Turkije heeft op zondag een aanslag overleefd die is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. Dat meldt persbureau AP.

Ahmed Abd al-Qader werd zondagavond in de Turkse stad Urfa, nabij de Syrische grens, beschoten door twee mannen op een motor. De oprichter van de Syrische mediagroep Eye on Homeland was op 9 maart van dit jaar ook doelwit van een aanslag.

Veel aanslagen op Syrische journalisten in Turkije

Volgens de Syrische media-activist Abu Ibrahim van de website Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) wordt Abd al-Qader “verpleegd, maar is in een stabiele conditie”.

In oktober vorig jaar werd zijn broer, Ibrahim Abd al-Qader, onthoofd door militanten van IS in Urfa. Hij was samen met Fares Hamadi in de val gelokt door een IS-militant die beweerde dat hij van de groep RBSS was weggelopen. Deze dubbele moord was een schok voor de Syrische media-activisten die dachten dat ze in Turkije veilig waren, zo schreef NRC-correspondent Gert van Langendonck.

Eind december werd ook de prominente Syrische journalist Naji al-Jerf gedood door militanten van IS. Hij werd op klaarlichte dag doodgeschoten in de Turkse stad Gaziantep, nabij de Syrische grens. Al-Jerf werd bekend door een documentaire over de gruweldaden van IS in Aleppo.

De terreurbeweging IS claimde de verantwoordelijkheid voor deze aanslagen in een videoboodschap waarin ze waarschuwden dat “elke afvallige wordt afgeslacht”.

    • Huib de Zeeuw