Italië geeft België lesje effectiviteit: 2-0

Ierland en Zweden spelen gelijk (1-1), terwijl Spanje nipt wint van Tsjechië (1-0).

Graziano Pellè (m) is uitzinnig van vreugde na zijn doelpunt in blessuretijd.
Graziano Pellè (m) is uitzinnig van vreugde na zijn doelpunt in blessuretijd. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

België heeft een pijnlijke nederlaag geleden in zijn eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots verloor in Lyon met 2-0 van Italië.

België, dat gezien wordt als een outsider voor de eindzege, kreeg een lesje effectiviteit van de Italianen, die beter omgingen met de kansen. Met twee scherpe counters, afgerond door Emanuele Giaccherini (32ste minuut) en oud-Feyenoorder Graziano Pellè (minuut 90+2), werd België de das omgedaan.

Ierland-Zweden in evenwicht

Ierland en Zweden hebben in hun eerste duel gelijkgespeeld. Met een laat eigen doelpunt op aangeven van Zlatan Ibrahimovic bepaalde de ongelukkige Ier Ciaran Clark de eindstand: 1-1.

Ierland was lang de betere ploeg in de matige confrontatie in het Stade de France van Parijs. Het land kwam in het begin van de eerste helft dan ook op een verdiende 1-0 voorsprong, door een mooi doelpunt van Wesley Hoolahan in de 48ste minuut. In de 71ste minuut kopte Clark de bal achter zijn eigen keeper.

Spanje laat langs Tsjechië

Spanje won zijn eerste wedstrijd op het EK dankzij een laat doelpunt van Gerard Piqué. Met een rake kopbal in de 87ste minuut van de verdediger werd Tsjechië verslagen: 1-0.

De regerend Europees kampioen was de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar kwam door een hechte Tsjechische defensie maar moeizaam tot kansen. De ervaren doelman Petr Čech onderscheidde zich een aantal keer met goede reddingen op doelpogingen van de Spaanse aanvaller Álvaro Morata. Aan de andere kant wist Tsjechië nauwelijks tot kansen te komen.

De wedstrijd leek af te stevenen op een gelijkspel, maar drie minuten voor tijd kopte FC Barcelona-verdediger Gerard Piqué raak op aangeven van Andrés Iniesta. Door de 1-0-zege deelt Spanje de koppositie in groep D met Kroatië, dat zondag met 1-0 won van Turkije.