Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel vergelijkt AfD met nazi-ideologie

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel vergelijkt de ideeën van de rechts-populistische Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) met die van de nazi’s. „Alles wat ze zeggen, heb ik al eens gehoord.” Gabriel, vicebondskanselier, stelt zondag tegenover de uitgever van kranten als Berliner Morgenpost en Hamburger Abendblatt dat de AfD louter provoceert om aandacht te genereren. „Alles wat ze zeggen heb ik al eens gehoord – in ieder geval van mijn eigen vader, die tot zijn laatste ademtocht een nazi was.” Als leider van de SPD ontkent Gabriel niet dat de sociaal-democraten debet zijn aan de opkomst van de de islam-, immigratie- en eurokritische AfD. Peilingen wijzen erop dat zo’n 15 procent van de kiezers de AfD zou steunen. De AfD stelt in haar programma onder meer dat de islam niet thuishoort in Duitsland. (NRC)