Rattle en Berliner: feestelijk slot aan 50-jarig jubileum Doelen

De Berliner Phiharmoniker besloten zaterdag het 50-jarig jubileum van de Rotterdamse Doelen.

Een zinvol slot met allure was het: de Berliner waren in 1966 immers ook het eerste buitenlandse orkest dat er te beluisteren was. Het orkest bracht het thuisprogramma van afgelopen week mee: een wereldpremière van Julian Anderson, Elgars Introduction and Allegro voor alleen de geweldige strijkers en Beethovens Vierde pianoconcert met Krystian Zimerman.

Zeker was het óók een feest daarna in Dvoráks Slavische Dansen de houtsectie te horen volksdansen en chef-dirigent Simon Rattle met slechts een wenkbrauwwenkje te zien bijsturen in de soms heerlijk schmierende dansen.

Maar een minder hybride hoofdmoot was bevredigender geweest.

In Beethovens Vierde pianoconcert was het spel van Zimerman, 59 en sneeuwwit nu, een belevenis, juist omdat hij zo wars blijft van bedaagdheid. De semi-improvisatorische diepgang van het Andante, de speelse glimlachjes tussen hem en Rattle, de briljante helderheid van zijn toucher: dat waren ingrediënten die bijblijven. Rattle opteerde verder voor veel contrasten en zette het Andante aan het slot geheel stil voor een organisch opwellend, furieus Rondo.

    • Mischa Spel