Piloten easyJet staken ook

De piloten vinden onder meer dat ze te veel vlieguren maken voor het salaris dat zij krijgen. Piloten van SAS staakten ook.

Piloten van easyJet die vanuit Amsterdam opereren gaan komende dinsdag staken. Dat heeft de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zondag bekendgemaakt. Eerder deze week was al aangekondigd dat mogelijk acties zou worden gevoerd voor een betere cao.

De piloten zullen dinsdag tussen 6.00 uur en 14.00 uur het werk neerleggen. Door de staking zullen tientallen vluchten vanaf Amsterdam niet doorgaan. De piloten staken om hun naar eigen zeggen „eerlijke en redelijke eisen kracht bij zetten”. De vakbond op zijn website: „Ondanks verwoede pogingen om tot een acceptabele eerste cao te komen voor easyJet-vliegers opererend vanuit Amsterdam, is dat tot op heden niet gelukt.”

Volgens de VNV maken de ongeveer zeventig piloten, die op Nederlandse arbeidscontracten voor easyJet vliegen, te veel vlieguren voor het salaris dat zij krijgen. Daarnaast zijn zaken als doorbetaling bij ziekte niet geregeld en is de pensioenbijdrage onder de maat, zegt de bond.

De vliegtuigmaatschappij is het daar niet mee eens. De leiding van easyJet spreekt in een verklaring van „onnodige acties van de vakbond”. Volgens de luchtvaartonderneming is er aanzienlijke vooruitgang geboekt om tot een akkoord te komen in de onderhandelingen. De prijsvechter hoopt dat de acties niet door zullen gaan en dat de pilotenvakbond de onderhandelingen snel hervat.

Ook in Zweden legden piloten het afgelopen weekeinde het werk neer. Vrijdagavond liepen de cao-onderhandelingen tussen de Scandinavische vliegmaatschappij SAS en de ruim 400 Zweedse piloten die er werken vast. Daarop gingen de vliegers in staking. Vrijdagavond, zaterdag en zondag weigerden zij te vliegen. Zondagavond werden de onderhandelingen hervat. Volgens SAS zijn meer dan 50.000 passagiers getroffen door de staking, die het bedrijf bovendien meerdere miljoenen euro’s kostte.

De Britse krant The Telegraph meldde zaterdag verder dat easyJet mogelijk een aparte Europese divisie opricht, mochten de Britten besluiten uit de Europese Unie te stappen. Op 23 juni wordt er een referendum gehouden over een eventuele ‘Brexit’.

Het bedrijf wil de negatieve gevolgen van zo’n mogelijke Brexit opvangen door een speciaal certificaat aan te vragen in EU-landen waardoor zijn vliegtuigen daar kunnen landen. In het ergste geval kunnen Britse vliegmaatschappijen bij een Brexit namelijk uit de European Common Aviation Area, de Europese gemeenschappelijke luchtvaartruimte, worden gezet. Die gaat over vliegrechten.